John Stockton föddes 1962 i Spokane, Washington som tredje barnet av fyra till Jackassisted och Clemy Stockton. Han växte upp i ett område nära Gonzaga University som dominerades av romersk katolska familjer och som kallades ”lilla Vatikanen”. Uppväxt i en familj intresserad av sport och med flera aktiva atleter så deltog John aktivt i flera lagsporter. Med tiden blev han mer och mer fokuserad på basket. Under sin tid som student vid Gonzaga University så spelade han i deras basketlag. Under den perioden träffade han även Nada Steopvich, som han senare gifte sig med och fick sex barn med. 1984 så draftades han till NBA-laget Utah Jazz, som han spelade med ända till sin pension 2003. Han spelade också i USAs Dream Team i OS 1992 och 1996. Han innehar rekordet för assists i NBA och anses vara en av de bästa point guarderna någonsin. Om sin uppväxt och sin karriär berättar han med egna ord i biografin Assisted.

Assisted var septembers månads val i Makeutmaningen. Basket tillhör en av mina mans intressen, Utah Jazz är favoritlaget och John Stockton är favoritspelaren. Så det var ingen för mig okänd person, man kan nog säga att för att vara ganska ointresserad av sport så känner jag till rätt mycket om basket, och rätt mycket om spelaren John Stockton. När jag var i Salt Lake City i jobbet för många år sedan så kollade jag in statyn utanför Delta Center – en rejält stor John Stockton.

Assisted är den andra biografin över en sportpersonlighet som jag läst. Någonsin. Den första var Zlatans bok som jag läste förra sommaren. Det blir ofrivilligt så att jag jämför. Zlatans bok passade mig inte alls, men Assisted är betydligt mer intressant än jag hade förväntat mig.

I början så hade jag lite svårt att komma in i boken, trots att det är rätt intressant att läsa om John Stocktons familj och uppväxt. Men det är efter halva boken som läsningen lossnar. Assisted är välskriven, det känns som om varje ord valts noggrannt för att budskapet ska nå fram. För mig underlättar det också att den i huvudsak utspelar sig 90-talet som är den period då jag var som mest intresserad av NBA-basket. Det gör att jag (till skillnad mot i boken om Zlatan) faktiskt känner igen i stort sett varenda namn på spelare och de mer kända coacherna. Därför blir det inte tjatigt som det hade blivit om jag inte känt till dem innan.

John Stockton är en mycket privat person som under hela sin karriär försökt undvika media och det är inte speciellt mycket han ”avslöjar” egentligen. Det är lite en predikande ton i boken, där han tydliggör sina egna ståndpunkter. Assisted är en mycket amerikansk bok, där det amerikanska samhället hyllas, allting är fantastiskt, alla chanser han fått är fantastiska, alla personer han mött är fantastiska. Det är några saker som jag studsar på när jag läser, exempelvis hans väldigt tydliga ståndpunkt som abortmotståndare. Det är mycket kring moral och han framställer sig själv som rätt präktig och gammaldags i åsikter.

Samtidigt som boken är rätt många sidor, och det är rätt många detaljer från hans uppväxt så lämnas jag med känslan att inte har fått veta så mycket om honom egentligen. Den som är ute efter smaskiga detaljer göre sig icke besvär.

Jag tror inte jag aktivt kommer att läsa fler sportbiografier, men om jag ska göra det så ska det handla om någon atlet i en sport som jag redan känner till en del om. Det var fallet här och det gjorde att jag kunde uppskatta boken.

Omdöme: Biografi om en känd basketspelare, skriven i sann amerikansk anda.
Betyg: 4-

Mer om boken kan man läsa här och här.
Förlag: Shadow Mountain

Mitt exemplar lånade jag av maken.
Utläst 11 oktober 2014.