Egentligt recensionsdatum är 21 oktober men då jag fått förhandsex från förlaget har jag också fått OK att skriva om boken innan.

Året är 1981 och platsen är Houston, Texas. Advokaten Jay Porter tar med sin fru på svartavattenen tur på floden för att fira hennes födelsedag. Det hela får ett abrupt slut när de räddar en kvinna från att drunkna. Kvinnan verkar ha flytt från någon hemsk upplevelse, men när Jay försöker ta reda på vad som hänt henne några dagar senare visar det sig att något inte är det som det ska. Hans undersökningar leder honom in i Houstons maktelit, där bl.a. hans fd flickvän som är borgmästare befinner sig. Jay tvingas ta itu med sitt förflutna som politisk aktivist samtidigt som någon eller några gör det tydligt för honom att de känner sig hotade. Hur ska han kunna skydda sin fru och barnet de väntar samtidigt som han gör det han tycker är rätt?

Svarta vatten av Attica Locke kom nyligen ut på svenska och har recensionsdatum 21 oktober. I original heter den Black Water Rising och kom ut 2009. Attica Locke är en amerikansk manusförfattare inom filmindustrin som debuterar som romanförfattare med Svarta vatten.

Det kom ett mejl från förlaget med en fråga om jag ville läsa ett förhandsexemplar av Svarta vatten. Beskrivningen av boken lockade, och dessutom märkte jag att en del andra bokbloggare var intresserade av att läsa den, så jag tackade ja.

Svarta vatten verkade vara en bok som borde passa mig men tyvärr visade sig det inte vara min typ av spänningsroman. Den uppfyllde inte alls mina förväntningar. Boken utspelar sig i huvudsak på 80-talet (med en del tillbakablickar) och det är ett årtionde som intresserar mig och som jag tycker jag ändå har relativt god koll på. Men det räcker inte här. Boken är OK, men inte mer.

Det var något med språket som gjorde att jag inte alls fastnade, det var stundvis lite tråkigt och trögt, nästan stolpigt. Vanligtvis så brukar jag gilla när historien är skriven i tredje person (istället för i jag-form) men det var något i det som skar. Oljeindustrin och amerikansk politisk på 70- och 80-talen kunde ha varit en intressant bakgrund för en spännande historia man den tog aldrig fart.

Det mest intressanta är beskrivningarna av utvecklingen av medborgarrättsrörelsen i USA där spänningarna är stora. Jays bakgrund och hans relation med Cynthia intresserar mig, liksom hans relation till sin svärfar och kyrkan.

Trots att jag inte tyckte jag fastnade för historien så var jag ändå såpass nyfiken på exakt vad som hade hänt och hur trådarna gick att jag kände mig motiverad att läsa vidare. Tyvärr så blev upplösningen lite ”tja”.

Det här har inte varit någon lätt recension att skriva, eftersom jag känner att det var något i berättande och historien om inte klickade för mig. Svårt att beskriva och uttrycka.

Attica Locke är manusförfattare till film och TV, och det märks. Jag tror nämligen att jag skulle uppskatta en film med den här historien på ett helt annat sätt än boken. Det är inte en dålig debut, men för mig räcker den inte.

Omdöme: Amerikansk konspirationstriller om maktspelet i 80-talets Houston som inte lyfter.
Betyg: 3

Några andra som bloggat om boken är Nilmas bokhylla, med näsan i en bok, Bibliphilia och Hanneles bokparadis

Läs mer om boken här eller här
Originaltitel: Black Water Rising
Förlag: Leopard förlag
Översättare: Ia Lind

Mitt exemplar var ett förhandsexemplar från förlaget. Tack för det!
Utläst 20 augusti 2014.