Året är 2007. Karen och hennes dotter Alice hämtar hem Alice pappa Rex från thepoisontreefängelset där han tillbringat tio år. Istället för den nystart som de hoppas på så verkar det som det förflutna kommer tillbaka och tvingar Karen till drastiska beslut.
1997 så träffar den ordentliga och duktiga studenten Karen den bohemiska och egensinniga Biba, som är student på samma college, men också är skådespelerska. Karen dras till Biba, och när sommaren kommer så flyttar hon in i det stora huset där Biba och Bibas bror Rex bor ensamma. Det är ett sorglöst och kärleksfullt liv de lever när de tar dagen som den kommer, men innan sommaren är slut så kommer katastrofen som förändrar deras liv.

The Poison Tree av Erin Kelly kom ut 2010. Den finns översatt till svenska som Grenar av gift (2012). Erin Kelly är en brittisk journalist som gett ut fyra böcker. The Poison Tree är hennes debutroman, och den har filmatiserats som miniserie.

Har funderat på att läsa något av Erin Kelly, så när den här boken valdes som bok i vår bokcirkel på jobbet så var jag rätt nöjd.

The Poison Tree är en lättläst bok med ett behagligt språk. Historien och berättandet flyter bra och jag läser snabbt. Den är spännande och jag funderar mycket på vilken ”twist” som ska komma. Och nog finns det en hel del twister i historien. Jag kan dock inte skaka av mig känslan att allting känns välbekant, som om det är en historia jag läst förut (eller sett på film). I efterorden så liknas boken både vid Donna Tartts Den hemliga historien och Carol Goodman The Lake of Dead Languages, så kanske det är från de böckerna känslan kommer. Men den drar ner betyget för det gör att trots alla twister så känns det inte nytt.

Berättandet är uppbyggt med hopp i tiden, mellan 1997 och 2007 (och en del berättande om händelser från Rex och Bibas uppväxt). Det kan bli rörigt med sådana historier, men jag tycker Erin Kelly klarar berättarstilen bra.

Karaktärerna är rätt tydligt utmejslade, och man lär känna huvudpersonerna väl, men det är ingen av dem jag direkt fattar sympati för. Karen känns egoistisk och saknar en hel del empati, Biba är väldigt självcentrerad och Rex verkar mest vek och leva i skuggan av kvinnorna.

Historien har det mesta man kan kräva i spänning och starka personligheter och jag förstår att den blivit TV-serie. Det skulle vara intressant att se den! Jag gillar Erin Kellys stil och kan tänka mig att läsa fler böcker av henne.IMG_20141007_173055

I bokcirkeln diskuterade vi både historien och karaktärerna. Vi funderade över vem Karen egentligen är förälskad i, Biba eller Rex eller båda. Är Karen en bra mamma? Vad innebär det? Vi var fler som irriterade oss på en eller flera av karaktärerna. Vi tyckte alla att boken var spännande men innehöll en del som man som läsare kunde bli frustrerad över.

Omdöme: En historia om kärlek, lojalitet och svek fylld av twister.
Betyg: 4

Några som bloggat om boken är pocketblogg.se, Books on my mind, Abibliofobi, Snowflakes in rain, Enligt O och hyllan.

Mer om boken kan du läsa här och här.
Förlag: Hodder and Stoughton

Mitt exemplar var nyinförskaffat för bokcirkeln.
Utläst 4 oktober 2014.