jerkaI veckans bokbloggsjerka skriver Annika: Hur ser din recensionsprocess ut? Skriver du anteckningar (eller viker hundöron) under tiden du läser? Recenserar du en bok direkt efter du har läst ut den?

Kort sagt: dela med dig av dina bästa recenseringstips!

Ska bli intressant att läsa de andra svaren, kanske man kan få bra tips. Jag har själv ändrat mig under de tre och ett halvt år jag bloggat och mina recensioner har också ändrats i struktur.

Numera så skapar jag ett inlägg så snart jag läst ut en bok. Där skriver jag ner, ganska ostrukturerat, mina spontana tankar kring vad jag tyckte om boken. Någon enstaka gång, när jag blir riktigt engagerad eller upprörd kan jag skapa inlägget medan jag läser boken.

Sen brukar jag vänta ett tag och smälta intrycket innan jag skriver recensionen. Ibland rör det sig om några dagar, ibland blir det tyvärr mer. Då brukar jag skriva de ”enkla” delarna av recensionen först (som jag alltid har med) och sen filar jag på mina intryck. Ibland så skriver jag klart den direkt, ibland så skriver jag lite i taget, det beror på orken. När jag skrivit klart recensionen så brukar jag ibland läsa vad andra tyckt och fundera på om det är någon aspekt jag glömt i det jag skrivit.

När vi är ute och reser så har jag en anteckningsbok med mig där jag skriver ner de omedelbara intrycken när jag läst ut en bok, sen skapar jag inlägget när vi kommer hem igen.

I helgen ska jag försöka hinna med att strukturera recensionen av en bok som har recensionsdatum på måndag. Det är en bok som det finns mycket att fundera kring och som jag behövde smälta innan jag skriver om den.