toptentuesdayDen här veckan har The Broke and the Bookish satt temat till: Top Ten Underrated Authors or Books in X genre.

Jag väljer som ”vanligt” deckargenren och listar tio underskattade deckarförfattare. Fast egentligen hade jag rätt stora problem att definiera det. Underskattade av vem? Och hur vet man det? Så jag väljer tio författare som jag tycker är bra men inte får uppmärksammas för lite på webben och i media. Eller som jag upptäckt i arbetet med Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall inte är så välkända som jag trodde.

1. Thomas Erikson. Skriver om beteendevetaren Alex King.
2. Kristina Appelqvist. Pusseldeckare, ofta i akademisk miljö.
3. Thomas Enger. Norsk författare som skriver om journalisten Henning Juul.
4. Elly Griffiths. Brittisk författare som relativt ofta recenseras på bokbloggar men verkar rätt okänd för många. Skriver om arkeologen Ruth Galloway.
5. Vikas Swarup. Indisk författare som skriver riktigt bra spänningsromaner (även om de kanske inte är klassiska deckare).
6. Hans-Olov Öberg. Skriver bl.a. en deckarserie om Benny Modigh.
7. Kathy Reichs. Amerikansk författare vars böcker inte är konsekvent översatta till svenska. Hennes serie om Temperance Brennan är mer känd för att TV-serien Bones baseras (löst) på den.
8. Denise Rudberg. Visserligen omtalad i media, men inte alltid i positiva ordalag. Och jag gillar hennes underhållande böcker och kick-ass karaktär Marianne Jidhoff…
9. Tom Rob Smith. En riktigt bra brittisk författare, men verkar rätt okänd hittills i Sverige?
10. Jonas Moström. Har skrivit en serie som utspelar sig i Sundsvall, och nu har den fösta i en ny serie kommit.