ensmakebitSöndag och slut på första arbetsveckan på nya jobbet, och första heltidsveckan på några år. ”Puh” sammanfattar det hela bra. Idag så står simning och en del städning på schemat. Igår så var jag och dottern nere på stan där det var full aktivitet med Stenstadsdagarna. Vi var på Höstbokfestivalen och lyssnade på tre av mina favoritförfattare: Elin Olofsson, Kristina Sandberg och Jonas Moström. De är inte bara bra författare utan också mycket trevliga personer att prata med visade det sig. Lite läskigt var att både Elin och Kristina visste vem jag var genom bloggen…

Elin Olofssons nya har jag läst och igår så läste jag ut Kristina Sandbergs Liv till varje pris. Sen kunde jag inte låta bli att  börja på Jonas Moströms nya Himlen är alltid högre. Det blir också från den jag hämtar min smakbit, för söndag på bloggen innebär att jag deltar i En smakebit på søndag i regi av Flukten fra virkeligheten. Idag hjälper Astridterese till och där hittar ni de andra smakbitarna. Jonas Moströms tidigare deckare utspelar sig i Sundsvall, men den här i Uppsala/Stockholm vilket ska bli intressant, inte minst eftersom jag växte upp och bodde i Uppsala (och jobbade i Stockholm) innan vi flyttade till Sundsvall. Fast igår så avslöjade han att det finns kopplingar mellan den här boken och de tidigare, och i nästa bok blir det ännu tydligare så då återvänder nog historien till Sundsvall.

Bokens huvudperson är Nathalie Svensson, psykiatriker och medlem i rikskriminalens gärningsmannaprofilgrupp. Hon har stämt träff med en känd skådespelare, men när hon kommer till mötesplatsen ser hon hur han mördas.

Redan på andra sidan så möts jag av följande mening ”Två minuter kvar, peppar hon sig själv när hon svänger in mellan hyreshusen på Gustav Kjellbergs väg”. Haha, från Sundsvall till Uppsala och den gata vi bodde på 🙂

Smakbiten kommer från sid 7:

Det enda hon kan ser är ett par bruna skor med lädertofsar som stannar en meterhimlenaralltidhogre framför henne vid den tomteliknande kvisten. Bredbent med tåspetsarna riktade utåt, vänstra skon trampar otåligt.
Skon blir stilla och en spänd tystnad fyller rummet.
Det rasslar till. En skugga glider mot henne i riktning från personen framför henne.
Så blir hon yr. Mörkret sänker sig.
Det sista hon uppfattar är ringsignalen från en mobil.