Amanda Berger är 39 år och bor med sin man och två döttrar i Bromma. En dag blir honatakakan uppsagd från sitt jobb, men förmår sig inte att berätta det för familj och vänner av rädsla att förlora deras respekt. I stället låtsas hon som om hon avancerat på jobbet och ska åka till Frankfurt och arbeta i veckorna. Hon skaffar sig en lägenhet i innerstan, får nya oväntade vänner och hittar av en slump ett jobb i en secondhandbutik. En dag möter hon Pontus, som är flera år yngre, och de inleder ett förhållande. Det blir allt svårare att hålla reda på alla lögner och en dag upptäcker Amanda att hon kanske inte är den enda som ljuger. Hon ställs inför frågan om det är möjligt att äta kakan och ha den kvar.

Äta kakan och ha den kvar av Kristin Emilsson kom ut 2014. Kristin Emilsson arbetar som interaktionsdesigner och debuterar som författare med Äta kakan och ha den kvar.

Jag hade helt missat Äta kakan och ha den kvar innan den blev sommarens bok i vår bokcirkel som vi har på jobbet.

Äta kakan och ha den kvar är en feelgoodbok på många sätt. Det är lätt att dras med i historien, den har ett tempo och en hel del charm. Mysfaktorn är hög. Den passade alldeles utmärkt att läsa för att få upp humöret, den var bra distraktion från jobbiga saker och den var definitivt lättläst.

Samtidigt så kunde jag under läsningens gång och framförallt efteråt känna att det fanns något i historien som inte kändes helt OK. Kanske är det att även om det är en bra historia så bygger det på att karaktärerna ljuger för varandra. De ljuger sig blå! Å ena sidan gillar jag Amanda, å andra sidan förstår jag inte alls hur hon tänker. I synnerhet är det hennes lögner för familjen irriterar mig, eller snarare skapar en obehagskänsla. Det är rätt stora saker och jag förstår inte hur hon kan gå vidare efter historiens slut. Även om det är ren fiktion.

Det finns något i tonen i boken som faktiskt påminner mig om Katerina Janouchs böcker, även om det inte direkt finns något mysterium i den här, och den har ett snabbare tempo.

I vår bokcirkel så var den uppskattad som en lättläst och underhållande bok. Några avIMG_20140828_172052 oss irriterade oss på Amanda, medan andra inte gjorde det eftersom det så tydligt var fiktion. Vi diskuterade alla sammanträffanden i boken (som gjorde den underhållande men orealistisk) och hur alla ljuger rätt igenom boken. Det var en bra bokcirkelbok!

Äta kakan och ha den kvar är en debutbok som lovar gott, och jag skulle definitivt kunna tänka mig att läsa mer av författaren.

Omdöme: Lättläst feelgood om lögner, värderingar och att hitta gnistan.
Betyg: 4

Bloggat om boken har Boktokig, Boklusenhyllan och En bok om dagen

Mer finns att läsa här och här
Förlag: Lind & Co

Mitt exemplar var nyinköpt på Adlibris.
Utläst 5 augusti 2014.