Den 6 november 2013 släpptes filmen Farliga drömmar på DVD. Den hade inte gått på bio innan dess. Vi såg den 31 juli 2014.

Så här står det på nätet:farliga_drommar

Nobelpristagaren Andreas Hallman anställer Puck som stenograf men hon upptäcker snart att han är en kontrollerande tyrann som håller sin familj helt avskild från omvärlden. När ett mystiskt dödsfall inträffar i familjen kontaktar Puck sin make Einar Bure som tar hjälp av riksmordkommissarie Christer Wijk. Innan han hinner komma till platsen sker ännu ett mord i nobelpristagarens hotfulla hem. Farliga drömmar är den femte filmen i en serie om sex fristående thrillers som baseras på Maria Langs böcker.

OBS! Mina synpunkter kan innehålla spoilers av boken och filmen!

Den här filmen såg vi ca en vecka efter att jag läst boken (min recension finns här) och det innebar att jag under det att vi såg den mest funderade på det som skilde sig mellan bok och film. Den stora skillnaden är att Puck är med i filmen, medan hon inte alls är det i boken (vilket jag tyckte var en styrka med boken). Nu blir det lite absurt att hon råkar ut för så mycket i film efter film. Sen har de blandat ihop historierna i boken vilket påverkar upplösningen och motivet. Varför undrar jag? Dög inte bokens ”motiv”? Sen tar de attraktionen mellan Christer och Puck ett steg för långt här, även om man kan säga att det går i stil med bokens tema. Nej, jag var inte riktigt nöjd med hur de förvaltat historien från boken!

Filmen har samma kvaliteter som de tidigare Langfilmatiseringarna i att den har en bra tidsstämning, och är en helt OK deckargåta som underhåller för stunden. Stämningen är också intressant, där finns den där underliggande tonen av att något är riktigt galet. Några av skådespelarna tycker jag är bra, men några lite för utmejslade i sina karaktärer (t.ex. läkaren).

Filmen recenseras på Moviezine