Det är julafton och hemma hos kyrkoherden Tord Ekstedt på Västlinge prästgård ska tragedipaenman just till att fira. Det är Tords 11-åriga dotter Lotta, hans bror Johannes, Johannes dotter Puck och hennes man Eje som är närvarande. Så ringer det på dörren och den slående vackra grannen Barbara Sandell kommer in och berättar att hennes man Arne är försvunnen. När de går för att leta efter honom så hittar Puck honom brutalt ihjälslagen. Till platsen kallas Christer Wijk för att undersöka vem det är som mördat Arne. Det visar sig att många hemligheter döljs i den lilla byn, och var och en har skäl att ljuga.

Tragedi på en lantkyrkogård av Maria Lang kom ut 1954 och i nyutgåva 2013. Det är den sjätte boken i serien om Christer Wijk. Den är filmatiserad två gånger – 1961 (som När mörkret faller) samt 2013. Maria Lang är pseudonym för Dagmar Lange, en svensk författare som är mest känd för sina kriminalromaner om Christer Wijk och Puck Bure.

I mitt läsande av Langböcker hade turen kommit till Tragedi på en lantkyrkogård, som också är den sjätte boken som filmatiserats (i den serie av filmer som kom 2013). Faktum är att jag läste ut den samma dag som vi såg filmen, men det får bli ett separat inlägg.

Tragedi på en lantkyrkogård är en klassisk pusseldeckare. Den är kanske inget mästerverk, men ändå underhållning för stunden. Alla Langdeckare som jag läst har förstås gett en tydlig känsla för den tid de skrevs, men här tycker jag det känns lite extra. Det är väldigt mycket 50-tal i språket, med å-anden och o-anden och kursiverat vid betoningar.

Det finns, liksom i de andra Langdeckarna, en hel del om attraktion. Möjligen så tycker jag att det handlar lite väl mycket om hur män fullständigt tappar omdömet så fort det finns en vacker kvinna i närheten. I persongalleriet hittar man en hel del stereotypa karaktärer, men den som jag är mest förtjust i är lilla Lotta som piggar upp hela boken!

Jag gillar att läsa pusseldeckare och Tragedi på en lantkyrkogård uppfyller min längtan efter en sådan bok, för givetvis så letar jag och funderar under läsningen vem i persongalleriet som kan vara mördaren.

Eftersom jag inhandlade flera Langböcker i somras så kommer jag givetvis att fortsätta läsa dem, gärna när jag behöver något lättläst med en gåta i botten.

Omdöme: Enkel 50-talsdeckare om lögner, attraktion och att bli förrådd.
Betyg: 3+

Bloggat om boken har Marikas bokdagbok, Bokdetektiven, Marias bokliv, Fiktiviteter och Ett hem utan böcker

Förlag: Vingförlaget (min utgåva)

Mitt exemplar var nyinköpt på antikvariat i Nora.
Utläst 1 augusti 2014.