Fin Mcleod är tillbaka på Lewis och anlitas av en markägare för att en gång för alla ta thechessmenitu med tjuvjägarna. I sina undersökningar så stöter Fin genast på sina ungdomskamrater, Big Kenny som arbetar för markägaren och Whistler som är tjuvjägare. Dessutom så är de bägge två indragna i en rättslig process kring vem som ska få vårdnaden om Whistlers biologiska dotter. När Fin och Whistler mitt i utredningen stöter på ett flygplansvrak med en död man i, så inser de snart att vad som hände under deras gemensamma uppväxt inte alls var som de trodde. Lögner som de och deras ungdomskamrater trodde var begravda dras fram och Fin blir indragen i något han aldrig kunde förutse.

The Chessmen av Peter May kom ut 2013. Det är den tredje delen i Lewistrilogin om Fin Mcleod där den första delen är The Blackhouse (2011) och den andra The Lewis Man (2012). På svenska har Modernista gett ut den första delen, och den andra kommer på svenska i höst. Peter May är en brittisk författare, med en bakgrund som journalist och manusförfattare. Han har gett ut ett 20-tal böcker.

När jag under sommaren läste The Lewis Man och gillade den lika mycket som Svarthuset (The Blackhouse) så kunde jag inte låta bli att klicka hem den tredje delen i serien, och det var med ganska höga förväntningar som jag började läsa den.

The Chessmen är en bra och välskriven brittisk deckare, men den uppfyllde inte mina förväntningar, eftersom den inte var lika bra som de två tidigare i serien. Visserligen var jag sjuk när jag läste den här, men det hände vid flera tillfällen att jag tappade koncentrationen och märkte att jag läst en bit utan att egentligen notera vad jag läst. Boken innehåller väldigt många detaljer, i synnerhet vad gäller många och långa natur- och väderbeskrivningar. Jag gillar visserligen det karga landskapet som beskrivs och Peter May är bra på att få en att känna sig som om man befinner sig mitt i blåsten och regnet, men det blev lite i mesta laget. Möjligen så läste jag den här boken lite för tätt på The Lewis Man.

Historierna i alla tre böckerna i Lewistrilogin kopplar till Fins liv på något sätt, och även om det håller sig inom det någorlunda realistiska i och med att det spänner över en lång tid så blir det lite mycket att ännu en gång ta del av hans liv. Hur mycket nytt kan man klämma in i en persons liv? Det känns som om historien hänger ihop med vad som sagts i tidigare böcker och jag lockas lite att dubbelkolla om det stämmer med vad som framgått tidigare. Men mest undrar jag hur alla dessa personer som varit så viktiga för Fin och hans uppväxt inte alls spelat någon roll i tidigare böcker.

Styrkan i The Chessmen tycker jag är i beskrivningen av vänskapen mellan Whistler och Fin. Mötet med Whistlers dotter ”wee Anna” och beskrivningen av vårdnadstvisten där hon hamnar mittemellan slår an en sträng i mig. Jo, och trots den för höga detaljgraden så är jag fortfarande väldigt förtjust i miljöbeskrivningarna även i den här boken.

Genom alla böcker så går en röd tråd med något livsomvälvande som hänt Fin. Någon form av slutkläm på den historien finns i boken, men efter alla andra enormt dramatiska händelser i boken så känns den delen mest som ett ”jaså”.

Trots mina kommentarer ovan så tycker jag att detta är en bra engelsk deckare och är sugen på att prova någon av Peter Mays andra serier. Någon som läst något?

Omdöme: Brittisk deckare om lögner och vänskap i ett detaljerat beskrivet kargt landskap.
Betyg: 4

Bloggat om boken har hyllan

Mer om boken kan du läsa här och här
Förlag: Quercus

Mitt exemplar var nyinköpt på Adlibris
Utläst 31 juli 2014.