ensmakebitSöndag och slutet på en intensiv vecka. I måndags blev det klart att jag börjar nytt jobb 1 september, och redan nu så är jag på väg in i de nya arbetsuppgifterna. Helgen har däremot ägnats åt annat. Idag firar vi 12-åringen i huset! Hans bästa vänner har varit här sen igår vid lunchtid, och när de gått hem lite senare idag ska vi fira med familjen. Så det lär inte bli så väldigt mycket läst idag.

På bloggen innebär söndag förstås att jag deltar i En smakebit på søndag i regi av Mari på Flukten fra virkeligheten. Igår fick jag faktiskt en bok utläst (Medan mörkret faller av Anna Lihemmer) och idag ska jag börja på en ny. Det är ett recensionsexemplar jag fick från förlaget efter att ha läst om den på flera bloggar. Den heter En fransk curry – 100 steg från Bombay till Paris av Richard C Morais. Enligt baksidestexten handlar den om familjen Haji som startar restaurang i Bombay. De tvingas lämna landet och hamnar i en fransk by där de öppnar restaurang. Men i samma by finns redan en prisad lyxkrog.

Smakbiten kommer från den första sidan i boken

Jag, Hassan Haji, föddes som det andra av sex barn ovanpå min farfars restaurang påfranskcurry Napan Sea Road i vad som då kallades för West Bombay, två decennier innan denna storstad döptes om till Mumbai. Jag misstänker att mitt öde var bestämt redan från början, för min första förnimmelse i livet var doften av machli ka salan, den kryddstark fiskgryta med curry, som steg upp mellan golvplankorna till spjälsängen i mina föräldrars rum på restaurangens övervåning.