Varg Veum – filmerna Fallna änglar, Kvinnan i kylskåpet och Begravda hundar

I sommarvärmen de sista dagarna i juli så fortsatte vi vår sommarmaraton av Varg Veum filmer. Jag har skrivit om de första tre filmerna, som fanns i Box 1. I Box 2 fanns Fallna änglar (Falne engler), Kvinnan i kylskåpet (Kvinnen i kjøleskapet) och Begravda hundar (Begravde hunder). De kom alla ut 2008.

Så här står det om dem på nätet:

Fallna änglar varg_veum_box_2_3_disc
Två unga kvinnor hittas mördade under bisarra omständigheter. Ett av offren, Rebecca, är en gammal flickvän till Varg Veum och nuvarande fru till hans kompis Jacob, vilket gör att det blir mer personligt. Varg kastas nu ut i jakten på en osedvanlig skarp seriemördare…

Kvinnan i kylskåpet
Varg Veum påbörjar en utredning att hitta en försvunnen medarbetare på ett internationellt oljebolag. Veum hittar en död kvinna utan huvud i ett kylskåp, men när polisen dras in i utredningen får Veum problem då de upptäcker att liket inte finns kvar…

Begravda hundar
Varg Veum beger sig in i ett inrikespolitiskt maktspel, där ingen är vad de utgör sig för att vara. Varg Veum blir indragen i en härva fylld av skuld, konspiration och korruption.

De här filmerna baseras på böckerna om Varg Veum av Gunnar Staalesen. Totalt sett har det kommit ut 18 böcker i serien om Varg Veum. Falne engler är nummer 8, Kvinnen i kjøleskapet är nummer 4 och Begravde hunder biter ikke är nummer 10.

Jag gillar Varg Veumfilmerna, främst för att man ”vet vad man får”. De har en del spänning, men det är inga komplicerade historier. Enkel underhållning som funkar bra som distraktion.

Ingen av de tre ovanstående böckerna har jag läst men jag märker ändå att man ändrat en del från böckerna. Främst har man introducerat nya karaktärer (en person som kommer in i första filmen får en stor del av historien i de två första här också). Det innebär också att man ändrar en del på vem Varg Veum är tycker jag. Även i de här tre filmerna så undrar jag varför man ändrat ordningen i förhållande till böckerna? Samma synpunkter kring karaktären och filmatiseringarna som i mitt förra inlägg kvarstår.

Vad gäller Kvinnan i kylskåpet så blev jag så förbryllad över en sak att jag började leta på nätet vad boken handlar om, och inser då att man ändrat väldigt mycket! Så det kanske är bra att jag inte läst böckerna… Falne engler står dock i hyllan och väntar.

3 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.