Andreas Hallman är en känd och populär författare som skyr offentligheten. Han har bosatt sig i ett hus omgärdat av höga murar tillsammans med sin fru Björg,book11349f barnen Jon, Kåre, Ylva och Jons fru Cecilia. Ylva är hans sekreterare men så gör hon illa armen, och förlaget skickar Malin Skog för att ersätta henne. Malin tycker det är obehagligt att vara så avskild från resten av världen, det är bara familjen och deras läkare Gregor Isander som hon överhuvudtaget får träffa. Så dör Jon plötsligt. Han har haft problem med hjärtat och läkaren anser det vara en naturlig död. Men Malin är inte lika säker, och snart råkar hon ut för olyckor som hon inte kan avfärda. Så vid en tur till stan så anförtror hon sig till en främling på ett café. När nästa dödsfall inträffar i huset står det klart att det inte är något annat än mord, och Christer Wijk kallas in.

Farliga drömmar av Maria Lang kom ut 1958. Det är den tionde boken i serien om Christer Wijk. Den är filmatiserade 2013. Maria Lang är pseudonym för Dagmar Lange, en svensk författare som är mest känd för sina kriminalromaner om Christer Wijk och Puck Bure.

I mitt läsande av Maria Lang böcker så började jag med den här direkt efter att jag läst Rosor, kyssar och döden. Farliga drömmar hade jag inhandlat på antikvariat i Nora bara någon dag innan. Jag var helt klart i rätt stämning för ytterligare en Langbok.

Farliga drömmar är en av de bättre böckerna av Maria Lang. Det finns en stämning och undertoner som förstärks av ”drömmarna” (tankarna) som man får ta del av utan att veta exakt vem det är som tänker dem. Jag har förstått att många gillar de böcker där både Puck och Christer förekommer, men själv så tycker jag det stundvis är rätt skönt med en bok där Christer får vara bara polisen Christer och det är en annan kvinna som blir ”insyltad”. Det ger en större trovärdighet (om man nu kan prata om det när det gäller pusseldeckare…) till serien. Dessutom så gillar jag Malin Skog.

Boken är lättläst som vanligt, och är en riktig pusseldeckare à la Lang. Jag lyckas inte lista ut precis vad som har hänt förrän på slutet. Som i alla böcker jag läst i serien så finns här undertoner av attraktion och sexualitet även om det inte är fullt så starkt som i en del av de andra. Jag hade gärna sett mer av drömmarna/tankarna, det gav lite extra krydda.

Givetvis så fortsätter jag mitt Langläsande den här sommaren…

Omdöme: Lättläst pusseldeckare med starka undertoner
Betyg: 4-

Bloggat om boken har Ett hem utan böcker och Emmas boktips

Boken finns endast att köpa i begagnat format.
Förlag: P A Norstedts förlag (mitt exemplar från 1958)

Mitt exemplar inhandlades på Diversehandeln i Nora.
Utläst 27 juli 2014.