Den man älskar av Mari Jungstedt

Julia Ramberg är fårbonde på den gård där hon växte upp på Gotland. Hennes yngre bror, Elias, som hon stod nära omkom under en denmanalskarbergsklättring i Chile för flera år sedan, och sina äldre syskon Daniel och Maria står hon inte lika nära. Nu vill de sälja gården, och Julia har inte råd att köpa ut dem. Maria lever i ett olyckligt äktenskap med en alkoholist, och Daniel har ett stort behov av att få pengar och det snabbt. Syskonen anlitar en mäklarfirma och den erkänt skickliga mäklaren Sanna Widding åker ensam ut till gården för att inspektera. Dagen efter hittas hon i ett gammalt kalkstensbrott, mördad med en bultpistol. Kriminalkommissarie Anders Knutas har just kommit tillbaka från en tids sjukskrivning, och tillsammans med kollegan Karin Jacobsson börjar han utreda fallet. Anders och Karin har också inlett ett förhållande, och håller försiktigt på att känna sig fram. Såsmåningom inser Anders och hans kollegor att Sanna Widding inte är den enda som mördaren är ute efter.

Den man älskar av Mari Jungstedt kom ut tidigare i år, 2014. Det är den tolfte boken i serien om Anders Knutas och hans kollegor. Mari Jungstedt är en svensk författare som debuterade 2003 med Den du inte ser, den första boken i serien. Hennes böcker har sålt i över tre miljoner exemplar i Sverige, och har getts ut i flera länder.

Jag har läst alla böckerna i den här serien (de senaste är recenserade här) och för mig hänger numera en deckare om Knutas ihop med början av semestern och läsning utomhus i solen. Så trots att jag var lite besviken på hennes förra bok i serien så kunde jag inte motstå den här.

Den man älskar är bra solstolsläsning, som jag hade hoppats. Jag får det jag förväntar mig, en helt OK deckare i svensk miljö. Den är ungefär lika tjock som de tidigare böckerna men ändå så känns den utförligare än i alla fall de två senaste. Kapitlena är något mer tätt skrivna och gräver djupare. Men att jag gillar den här boken bättre än de senaste beror mest på att författaren lyckas få mig intresserad av familjen Ramberg. Det är främst Julia och Elias som väcker mitt intresse, men jag hade gärna sett att vi hade fått veta mer om Daniel och Maria.

Det är också i familjens historia som jag upplever en spänning, att jag vill veta vad som hänt. Själva mordhistorien är förstås tätt knuten till familjen, men ändå känns den mindre intressant och upplösningen lite för abrupt. Det är lite för många lösa trådar och för lite ”förklaring”.

Lite trött har jag nog blivit på poliserna i den här serien, och därför känns det också bra att det är ett mer ”lagom” fokus på deras privatliv. Det utvecklas, men ligger inte i fokus för berättelsen. Att Johan och Emma inte ens figurerar i boken är nästan skönt.

Om det nu blir flera böcker i den här serien så kommer nog i alla fall nästa att hitta vägen till min bokhylla.

Omdöme: Lättläst svensk deckare om besatthet och kärlek som kväver.
Betyg: 4-

Bloggat om boken har Mias bokhörna, Bokbrus, Johannas deckarhörnaBoktok73 och Läsa & Lyssna

Boken finns att köpa på Adlbris och Bokus.
Förlag: Albert Bonniers förlag

Mitt exemplar hade jag spontaninköpt rätt nyligen på ICA.
Utläst 23 juli 2014.

3 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.