Året är 1952 och platsen är New York. Fyra unga kvinnor har anlänt från olika delar av landet för att arbeta, och i bästa fall också hittadetbastaavallt drömmannen. De möts på förlagshuset Fabian Publications där de under olika perioder arbetar. Det är Caroline, som blivit övergiven av sin fästman Eddie, och nu vill göra karriär i New York. Hon inser snart att hon inte vill vara sekreterare, utan att hon skulle kunna bli en utmärkt redaktör. April, som är slående vacker, men också naiv, ägnar inte bara energi på arbetet, utan försöker på alla sätt leva upp till männens bild av en drömkvinna. Gregg har sökt sig till New York för att bli skådespelerska, men försörjer sig även på andra jobb. Efter ett tag delar hon och Caroline lägenhet. Hon träffar en demonisk producent och dras in i ett destruktivt förhållande. Barbara, som bor i samma uppgång som April, är frånskild och har en liten dotter som hon försörjer. Hon arbetar hårt med reklamtexter och har en egen kolumn i tidningen.

Det bästa av allt av Rona Jaffe kom ut på svenska i nytryck 2011. I original heter den The Best of Everything och kom ut 1958. Den var unik på sin tid i sin beskrivning av unga kvinnors karriärer och balansen mellan kärlek och karriär. Rona Jaffe var en amerikansk författare som gav ut sjutton romaner och Det bästa av allt var hennes debutroman. Hon avled 2005. Det bästa av allt filmatiserades 1959.

Den här boken hade jag hört mycket gott om och vid något tillfälle så köpte jag den. Sen blev den ändå stående i hyllan och jag satte upp Rona Jaffe för min Boktolva 2014.

Det bästa av allt är en bra bok, men den lever inte upp till mina (höga) förväntningar. När jag läste den så fick jag göra ett avbrott på drygt en vecka ungefär mitt i, vilket förmodligen inte gjorde saken bättre, men på det stora hela hade jag svårt att hålla intresset uppe hela boken igenom. I början, när man lär känna de fyra huvudpersonerna, så flyter läsandet och jag tycker det är intressant. Men efterhand så tappar jag intresset och det beror främst på att det känns som om saker tas om. Det är om och om igen samma princip. Lite jobb, mycket trånande, hela tiden karlproblem och en enorm mängd sprit som konsumeras. Efterhand känns det som om jag knappt kan skilja på de fyra, i princip så har de samma inställning och samma typ av problem. Det gör att boken känns väldigt lång och bitvis ointressant.

Boken sägs beskriva hur kvinnor gjorde karriär och på det sättet var den unik när den kom ut. Jag hade därför förväntat mig fler beskrivningar av just karriären och yrkeslivet, men den delen behandlas mycket övergripande. En del av dem förstår jag inte hur de kan behålla jobbet, de verkar ju knappt vara där. I de situationer när de befinner sig på jobbet så sitter de olyckligt och funderar på män, skvallrar med sina kollegor eller blir trakasserade av någon manlig chef. Med undantag för några scener med Caroline. Jag har svårt att köpa detta som en ”arbetslivsskildring” annat än i några tydliga scener.

Styrkan med boken är just att den skrevs då den utspelades, och det är med de ögonen som jag borde läsa den. Det bästa av allt är ett tidsdokument i tonen och beskrivningen av vad som anses viktigt, och hur personerna beter sig. Samtidigt så känns den ibland modern, och det lurar mig ibland att tänka som i nutid och bli frustrerad. Exempelvis så blir jag frustrerad över att ingen av kvinnorna säger ifrån, uttrycker sin egen vilja utan accepterar både det ena och andra. Jag har svårt att få ihop det med de svenska kvinnor jag känner som var i 20-årsåldern i slutet av 50-talet. En annan sak som är anmärkningsvärd är inställningen till alkohol. Jag hade berett mig på mycket rökande, men är förvånad över den mängd starksprit som dessa kvinnor (och män) konsumerar till vardags. Att de inte går under av all alkohol?

Mot slutet av boken så får jag upp en del av intresset igen, och även om det slutar lite för abrupt för min smak så märker jag att jag ändå går att funderar på de fyra unga kvinnornas vidare öden efteråt.

Omdöme: Lite småseg amerikansk 50-tals skildring av kvinnor som ska balansera sin dröm om kärleken med att göra karriär.
Betyg: 3

Bloggat om boken har Carolina läser, Bokstunder, Den läsande kaninenBooks ABC och Böcker emellan.

Boken finns att köpa på Adlibris och Bokus
Originaltitel: The Best of Everything
Förlag: Månpocket
Översättare: Ann Björkhem

Mitt exemplar var en hyllvärmare.
Utläst 21 juli 2014.