ensmakebitSöndag och jag försöker kurera den envisa sommarförkylningen som däckat mig hela veckan. Väldigt irriterande med så fint väder utanför. En vecka kvar på semestern och det gäller ju att utnyttja den så bra som möjligt.

På bloggen kan saker gå tillbaka till det vanliga eftersom till min glädje har Flukten fra virkeligheten igen tagit upp En smakebit på søndag. Mari undrar vilken som varit den bästa boken under sommaren. Kaninhjärta av Christin Ljungqvist och A Dark and Twisted Tide av Sharon Bolton ligger högst på listan. Men boken jag läser nu kommer definitivt att hamna högt på listan. Det är Den fallande detektiven av Christoffer Carlsson, en bok som jag fått ett förhandsex av av förlaget, men inte vågat ge mig på förrän nu. Jag älskade den första boken i serien, Den osynlige mannen från Salem, och var lite orolig att den här inte skulle leva upp till förväntningarna. Men halvvägs in i boken är jag mycket nöjd. Har ni ni inte läst den första boken så gör det! Och sen den här.

Så här beskrivs den på nätet: Stockholm, natten till Lucia. I en gränd ligger sociologen Thomas Markus Heber död. Leo Junker är tillbaka på våldsroteln och utreder fallet tillsammans med Gabriel Birck.
I Hebers forskningsanteckningar finns tecken som tyder på ett kommande politiskt attentat, men vem är det som ska utsättas? Och vem är den skyldige? När det otänkbara inträffar rasar ett kraftigt snöoväder, och mitt i stormen befinner sig Gabriel och Leo, som inte inser att de rör sig rakt mot gärningsmannen.
Hagsätra, femton år tidigare. På en fest träffas två unga män som råkar ha likadana tröjor. Det är så det börjar.

Smakbiten kommer från första kapitlet i mitt förhandsex:denfallandedetektiven

Bara en sak är säker: staden är rädd. Den har visat sitt rätta ansikte nu, jag är säker på det. Det hörs i dess puls om man flyttar sig nära intill och vågar lägga örat mot den, om man verkligen lyssnar till hur den tickar. Spänd och nervös är den, oförutsägbar. En glödlampa som börjat blinka på väg att slockna för gott, men det är ingen som tänker på det. Ingen som ser det.