En jul för några år sedan (2010 kanske?) så fick jag två DVD-boxar med Varg Veum filmer av min pappa. Av någon anledning så blev de liggande, men nu under juli månad har vi sett de tre första filmerna i den första boxen: Bittra blomster, Törnrosa och Din till döden. De kom ut 2007-2008 och har också sänts på TV.

Så här står det på nätet om dem:

Bittra blomster
En man försvinner spårlöst. Hans älskarinna, en gift, framgångsrik politiker, kontaktar privatspanare Varg Veum för att få diskret hjälp. Varg dras in i en internationell mordhärva med aktörer som inte skyr några medel.

Törnrosavarg_veum_tornrosa
Varg Veum får i uppgift att hitta den 16-åriga Lisa och hennes pojkvän Peter som rymt hemifrån. Han hittar Lisa i Köpenhamns horkvarter och Peter hittas mördad på ett hotellrum. För att hitta mördaren måste Varg gräva djupt i de två familjernas förflutna, ett förflutet fyllt av lögner och mörka hemligheter…

Din till döden
Varg har fått ett uppdrag att hitta en stulen bil. Då blir hans uppdragsgivare mördad och polisen misstänker ex-hustrun. Varg vet att fallet är mer komplicerat än så, och än mer invecklat blir det när alla han misstänker avlider och Varg börjar allt mer att frukta för änkans liv.

De här filmerna baseras på böckerna om Varg Veum av Gunnar Staalesen. Han har också varit med som rådgivare under filmatiseringarna. Av någon anledning har man vänt på ordningen. Totalt sett har det tillls nu kommit ut 18 böcker i serien om Varg Veum. Bitre blomster är nummer 9, Tornerose sov i hundre år är nummer 3 och Din til døden är nummer 2.

Jag har läst några böcker i den här serien (t.ex. Svarte får), men när jag för några år sedan började jag köpa serien ”från början” så kom jag inte längre i läsandet än till del 1, Bukken i havresekken. Det skulle jag kunna råda bot på, för både Tornerose sov i hundre år och Din til døden står i hyllan.

Mitt intryck av filmerna är att de är helt OK spänningsfilmer. De har de moment man förväntar sig i en ”deckarfilm”, med en efterforskare, ett mysterium och en del action. Enkel underhållning som passat bra i sommarvärmen alltså.

Även utan att ha läst böckerna så kan jag märka att de gjort om Varg Veum en del. Med Trond Espen Seim i huvudrollen (han spelar f.ö. också i Arvingarna som nyligen gick på svensk TV) så är han bra mycket charmigare än i böckerna. Han har också ett annat sorts privatliv, med relationer som inte finns i böckerna. De har placerat honom i nutid, istället för när böckerna utspelar sig (de första kom ut i slutet på 70-talet och början på 80-talet), vilket gör att han har mobil och en betydligt finare bil (än i böckerna). Dessutom så pratar han inte bergensiska vilket kan störa mig, i synnerhet när det dyker upp andra personer som gör det. Men gudskelov har de behållit Bergen som platsen där det hela utspelar sig, och det finns gott om vyer från Bergen, ”byn” som jag älskar, att njuta av!

Nu har jag i alla fall lust att läsa de böcker jag redan har i hyllan…