Riskkapitalisten Carsten Jonsson har köpt en stor strandtomt i Sandhamn, och där låter han uppföra ett riktigt skrytbygge och lyckasimaktensskugga på alla sätt reta upp lokalbefolkningen. När sommaren kommer så flyttar han från London till huset i Sandhamn med sin fru Celia och barnen Oliver och Sarah. Med sig har de också den unga barnflickan Maria. Celia har alls inte lust att bo i den svenska skärgården, och Carsten kan inte tänka på annat än hur det går med hans investeringar i Ryssland. Marknaden är instabil, och han känner att han inte kan lita på sina samarbetspartner. För att imponera på grannarna så bjuder Carsten in till en lyxig och gigantisk inflyttningsfest. Men när nästa dag gryr så har det skett ett dödsfall. Till ön kommer polisen Thomas Andreasson, som känner sig ovanligt omotiverad för sitt jobb. Hans vän Nora Linde, som har en liten dotter med sin nya sambo, var på festen och är ett viktigt vittne.

I maktens skugga av Viveca Sten kom ut i slutet av maj 2014. Det är den sjunde boken i serien Morden i Sandhamn. Viveca Sten debuterade 2008 med den första boken i serien, I de lugnaste vatten, och tillhör nu de storsäljande svenska deckarförfattaren. Hennes serie har också filmatiserats.

Viveca Sten tillhör en av mina favoriter bland svenska deckarförfattare, och jag har läst de tidigare böckerna i serien Morden i Sandhamn. Det var med stor förväntan jag gav mig på den här boken. Jag var nog riktigt på rätt humör för den.

I maktens skugga är en riktigt bra deckare. Som vanligt med Viveca Sten så är det en välskriven bok. Boken är lättläst utan att på något sätt vara för enkel. Jag gillar hennes språk och sätt att skriva. Det faktumet plus att jag tyckte att boken var fängslande gjorde att jag läste ut den på två dagar (i och för sig två dagar med mycket lästid…). Det här är en perfekt semesterbok.
En sak som jag noterat med hennes deckare är att hon varierar berättarstilen något. Ibland är det parallella historier, ibland olika tidsepoker, ibland ett mycket kort tidsintervall, ibland ett halvlångt. I den här boken får vi följa historien under en totalt tidsperiod på några månader.

I deckarserier är det alltid en balansgång hur mycket de återkommande karaktärerna får utvecklas i böckerna, hur mycket utrymmer som ges och vad som händer mellan böckerna. Jag gillar att det gått tre år sen händelserna i I farans riktning. Nora, Thomas och de övriga personerna har utvecklats, det har hänt saker i deras liv. Vi får som läsare heller inte en särskilt detaljerad beskrivning av allt som hänt, utan det blir ett urval av händelser som haft större betydelse.
I tidigare böcker har böckerna kommit ut långt efter att de ska utspelas, men nu är man nästan i fatt i tid. Det gör att jag undrar vad som händer i nästa bok? För med det slutet tror jag det blir en nästa…

Givetvis så är mysteriet i en deckare också centralt. Här måste jag säga att det kanske inte är en deckargåta som utmanar vana deckarläsare. Men samtidigt så uppskattade jag att det håller sig på sätt och vis inom rimlighetens gräns. Jag kan tro på att det kan gå så snett för de inblandade. Men om man är ute efter högt tempo i just deckarhistorien från första början, så blir man förmodligen besviken. Själv blev jag så intresserad av personerna i boken så jag inte tänkte så mycket på det.

Om jag ska läsa nästa i serien? O ja!

Omdöme: Välskriven skärgårdsdeckare om besatthet, hämndbegär och avundsjuka.
Betyg: 4+

Bloggat om boken har Johannas deckarhörna, Läsa & Lyssna och Mias bokhörna.

Boken finns att köpa på Adlbris och Bokus.
Förlag: Forum

Mitt exemplar var mitt egna nyinköpta.
Utläst 13 juni 2014.