Önskas: Tips på böcker som utspelar sig i Paris eller i södra Frankrike

Årets resa kommer att gå till Frankrike, en vecka i Paris och en vecka i Fréjus i södra Frankrike.

Det är ju inte så att jag inte har böcker att läsa *host* men det vore lite kul att åtminstone ha med någon riktigt bra bok som utspelar sig i Paris, eller så nära Fréjus (på Franska Rivieran) som möjligt.

Det är en fördel om de finns i pocket eller som e-böcker då packningen ska vara lätt 😉 Och de ska vara översatta till svenska, min franska är inte tillräckligt fräsch för att jag ska kunna ta mig igenom en bok på franska (även om jag en gång i världen har gjort det).

Så – överös mig!

17 kommentarer

 1. De enda franska böcker som utspelar sig i Paris som jag kommer på så här på rak arm är typ artonhundratalslitteratur eller tidigt nittiotal. Och inte kommer jag på sådant som är översatt till svenska, men de finns på engelska. Les Misérables och The Phantom of the Opera, till exempel. De utspelar sig båda i Paris.

  Annars finns ju Boy av Christine de Rivoyre, som utspelar sig vid havet i södra Frankrike. Den finns översatt till svenska, men kan kanske vara svår att få tag på på just det språket. Jag minns den som väldigt mysig.

  Förlåt, det blev inte särskilt bra tips…

  Gilla

 2. Sången av Bernadette av Franz Werfel, en bra skriven bok med en stark historia bakom sitt ursprung. Och vad gäller Paris, kommer jag ihåg Remarques Triumfbågen. Men som det kanske syns, läser jag inte så många franska författare i och för sig:-)

  Gilla

 3. Morden i Eiffeltornen av Claude Izner, faktiskt en deckarserie som utspelar sig i Frankrike och Parfymen av Patrick Suskind utspelar sig i Paris.
  Den sista boken av Annika Estassy har de ett pensionat i Frankrike, Åsa Hellbergs böcker om Sonja håller till där delvis.
  Ja det var nog var jag kom på hoppas något du kan gilla.
  Mia

  Gilla

 4. Åren i Paris av Paula McLain. En fiktiv historia om Hemingways första fru (och Ernest) och tiden de bodde i Paris på 1920-talet.Gillade den mycket och promenade i Hemingways fotspår i Paris förra året. Och så Hemingways En fest för livet (om åren i Paris).

  Gilla

 5. Jag tycker om Tatiana de Rosnays böcker (Sekwa). Jag var till Paris i slutet av maj över en weekend och innan resan läste jag dels Shakespeare and Company av Sylvia Beach om en riktig bokhandel och dess ägarinna. Sen läste jag även en Engelsman i Paris men som jag inte alls gillade. På väg till Paris läste jag Allt jag önskar mig av Grégoire Delacourt som var bra men inte toppen. På bloggen fick jag då tips om författarens senaste som verkar intressant.

  Gilla

 6. När jag höll på att kolla vilken ytterligare bok som skulle få plats i läsplaneringen för juli så hittade jag faktiskt en som utspelar sig i Paris, Författaren heter Jean-Christophe Grangé och boken En mässa för de döda. I ärlighetens namn så har jag inte läst något alls av honom, men jag älskade filmen De blodröda floderna som bygger på en av hans böcker 🙂

  Gilla

 7. hejsan
  jag läste en bok för 3 år sedan när vi studerade literaturhistoria i skolan på svenskan men den boken var från en fransk författare men jag kommer inte på vad den författaren heter eller vad boken heter.

  den handlar om en tjej som bor i paris hos hin moster och hennes kusin. som sedan gifter sig med varandra sedan och kusinen börgar jobba för ett företag och får en vänn som han tar hem och presenterar för henne och de blir kära i varandra så de är först otrogna mot kusinen sedan så blir de så tjära att de planerar att bli av med honom och de gör dem men det går inte som de borde.

  de är typ de jag kommer i håg av boken och skulle vilja läsa den i gen men vet inte vart jag ska leta så om du vet något om denna bok så skulle jag bli jätte glad om du kunde höra av dig 🙂 kan också rekomendera den den är jätte bra

  ps : den är översatt till svenska
  m.v.h.manda

  Gilla

 8. Novellsamlingen ”Kalejdoskop” av Pernilla Jourde speglar möten mellan människor av olika ursprung i miljonstaden Paris. Berättaren Paulina utvecklas genom dem hon träffar – Tolken, Kambodjanen, Piloten, Marockanen med flera – och lyckas smälta in i olika kretsar för att göra intressanta iakttagelser och erfarenheter. Man får i de tjugo novellerna en skymt av stadens samtliga arrondissement.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.