Gården av Tom Rob Smith

Daniel bor i London med sin sambo Mark. Daniels föräldrar, Chris och Tilde, har sålt sitt hus och sin firma för att på ålderns höst flyttagarden till Tildes hemland Sverige. De har köpt en ensligt belagd gård i Halland. Daniel har inte kommit sig för att åka och hälsa på dem, bl.a. för att han inte vet hur han ska kunna berätta om Mark. Men så ringer Chris upp Daniel. Han säger att Tilde är sjuk, riktigt sjuk. Hon har fått en psykos och ligger på sjukhus. Daniel bokar en biljett till Sverige men när han kommer ut till Heathrow ringer Tilde och säger att hon släppts från sjukhuset och är på väg till Sverige. Enligt hennes version så är det Chris som är galen och ljuger. Tilde och Daniel åker till Daniels och Marks lägenhet där Tilde beslutar sig för att berätta om tiden i Sverige. Historien hon berättar är mörk och handlar om avskyvärda brott. Och en av brottslingarna är Chris. Så vad ska Daniel göra när Chris ringer och ber honom hålla kvar Tilde i lägenheten?

Gården av Tom Rob Smith har recensionsdatum idag, 11 juni 2014. På engelska heter den The Farm och kom ut 2014. Tom Rob Smith är en brittisk författare som debuterade 2008 med Child 44 (Barn 44). Hans mamma är svenska och hans pappa är engelsman. The Farm är hans fjärde bok, och filmrättigheterna till den är sålda.

Förra året läste jag Tom Rob Smiths bok Child 44 och blev mycket förtjust. Jag hade redan spanat in The Farm, så när jag fick ett mejl från förlaget om jag ville få ett recensionsexemplar av Gården kunde jag inte låta bli att säga nej.

Gården är en mycket spännande historia, en riktig bladvändare. Faktum är att jag läste ut den på två dagar, jag kunde inte sluta att vända blad. Kapitlen är korta, vilket gör att det är mycket lätt tänka ”bara ett till” och sen är man där. Styrkan i den här boken är hur spänningen byggs upp, under hela boken så velar jag mellan att tro på Tilde och att tro på Chris, eller att tro att det finns något tredje alternativ. På sätt och vis är jag inte alls nöjd med upplösningen, men på sätt och vis kan jag tro på den. Men gilla den gör jag nog inte. Det är också en central fråga jag inte riktigt tycker man får ett svar på (och som jag knappast kan skriva om utan spoilers).

Boken är uppbyggd på så sätt att Tilde tar stöd från anteckningar hon fört under vistelsen i Sverige när hon ska berätta historien för Daniel. Det gör att just de styckena (som är tydligt markerade) låter just som ”skriftspråk” och blir onödigt högtidliga och stolpiga. Jag blir inte klok på om detta är ett medvetet drag från författaren eller inte, men för mig stör det läsningen en del. Därför tycker jag också att flytet i språket (som jag upplevde i Child 44) inte kommer förrän de avslutande kapitlena.

Som svensk kan man ju inte tycka annat än att det är lite roligt att den här boken utspelas i Sverige. Det blir ju lite som en del av Scandinavian Crime på det sättet. Men här möter vi ett Sverige som framställs som lite exotiskt, och som den värld man möter i sagorna om troll och andra väsen. Den typen av sagor har jag aldrig gillat (kanske jag blev rädd som barn?) men jag inser att Tom Rob Smith ändå lyckas på ett snyggt sätt väva in rätt stämning i boken genom flera olika element. Just att Tom Rob Smith själv har en svensk mamma får mig också att undra hur mycket av historierna om troll han fått av henne eller av berättelser hon berättat. Tydligen är i alla fall episoden i inledningen av boken baserad på en verklig händelse med författarens egen mamma.

Både The Secret Speech och Agent 6, Tom Rob Smiths andra böcker, står i bokhyllan – det börjar bli dags att läsa dem nu tror jag.

Omdöme: En bladvändarthriller om svek och att kunna lita på sina föräldrar.
Betyg: 4

Boken finns att köpa på Adlibris och Bokus
Originaltitel: The Farm
Förlag: Stimpla Publishing
Översättare: Lisbet Holst

Mitt exemplar är ett recensionsexemplar från förlaget. Tack för det!
Utläst 30 maj 2014.

5 kommentarer

  1. Jag kollade bara på betyget längst upp och det verkar ju som att du gillade den 🙂 Fick den nu i veckan och tänkte läsa den i sommar.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.