ensmakebitVilket vackert sommarväder vi haft några dagar. Men idag så är det knappt 10 grader, mulet och blåst. Vilken tur, min att-göra-lista för inomhusarbete är lång och handlas mat ska det. Fast efter en vecka där jag lyckats få till två tjänstresor i vårt avlånga land så har jag mest bara lust med hemmamys. Och sömn. Dagen började i alla fall väldigt bra, väcktes av familjen med frukost på sängen. Det är ju Mors dag i dag! Vi brukar inte fira det så det var extra mycket överraskning och en energikick jag behövde.

Kanske också ska be om ursäkt för att jag varit usel på att lämna avtryck på andra bloggar den här veckan, jag har helt enkelt inte orkat med det de korta stunder av fritid jag haft.

På bloggen så hakar jag på den norska bloggen Flukten fra virkeligheten som håller i En smakebit på søndag. Min smakbit den här veckan kommer från boken Tjuvarnas stad av David Benioff. Det är den sista boken i årets Makeutmaning!

Så här står det om den på nätet: Det är vintern 1942 och Leningrad är belägrat av tyskarna. Den sjuttonårige Lev ertappas med att stjäla från en död tysk fallskärmssoldat och i en cell tillsammans med desertören Kolja genomlever han natten i väntan på den oundvikliga avrättningen. Men istället för en kula i nacken tidigt på morgonen får de två männen ett märkligt uppdrag. Den ryske översten behöver tolv ägg till sin dotters bröllopstårta och de får fem dagar på sig att skaffa dem. Om de lyckas, får de behålla livet. Men om de misslyckas verkställs dödsdomen.

Min smakbit kommer från sid. 40tjuvarnasstad

”Har ni era ransoneringskort?” frågade han och gick med långa steg. Hans avslappnade hållning hade gått upp i rök, nu väntade en lång dags hårt arbete. ”Ge mig dem.”
Jag hade nålat fast mitt kort i innerfickan på rocken. Jag drog loss nålen och såg hur Kolja plockade fram sitt kort som han hade gömt innanför skaftet på sockan. Översten tog våra kort.
”Om ni har ägg med er till mig senast vid soluppgången på torsdag, får ni tillbaka era kort. Och om ni inte lyckas med det, får ni äta snö hela januari och ni kommer inte att få några kort i februari heller. Detta är självfallet under förutsättning att inte några av mina män hittar er och skjuter er före dess, och det är något mina män är bra på.”
”Men ägg kan de inte hitta”, sa Kolja.
Översten log. ”Jag gillar dig grabben. Du kommer inte att leva länge, men jag gillar dig.”