Väster om friheten av Thomas Engström

Marrakech, juli 2011. Tre amerikaner hittas brutalt mördade på en barberarsalong. Alla krafter sätts in för att tysta ner händelsen,vasteromfriheten och den når inte media. Men en vecka senare ringer en kvinna till den amerikanska ambassaden i Berlin. Hon ber att få tala personligen med ambassadören men släpps inte fram. Hon säger sig då ha information om dådet i Marrakech som hon vill prata med ambassadören om. CIAs chef i Berlin, Clive Berner, som allmänt kallas GT, tror sig ha kommit något stort på spåren och bestämmer sig för att hålla det hela under radarn. Han kontaktar en fd agent, Ludwig Licht, för att hämta in kvinnan och hålla henne gömd. Ludwig Licht arbetade en gång i tiden för Stasi och i hemlighet i många år som informatör för CIA. Numera arbetar han på frilansbasis, men är också krögare. Som krögare med stora ekonomiska problem antar han uppgiften mot en ekonomisk ersättning. När han hämtar kvinnan så visar det sig att det är allt annat än ett rutinuppdrag. Snart är de inblandade i en jakt på en person som utsetts till en av USAs största fiender

Väster om friheten av Thomas Engström kom ut i oktober 2013. Den utsågs samma år till Bästa debutant av Svenska Deckarakademin. Thomas Engström är en svensk författare som debuterade 2003 med Mörker som gör gott. Han är utrikesbedömare och krönikör i Fokus och på Svenska Dagbladets kultursidor. Han har också översatt ett antal böcker. Väster om friheten är hans första thriller och den första i en trilogi om Ludwig Licht, där andra delen, Söder om helvetet, kommer ut 8 augusti 2014.

Den här boken hade gått mig spårlöst förbi innan Svenska Deckarakademin utsåg den till Bästa debutant, förmodligen för att jag numera inte särskilt ofta läser rena thrillers, och om jag gör det sällan sådana med en politisk (eller ekonomisk) koppling. När nu Thomas Engström skulle ta emot sitt pris här i Sundsvall den 17 maj så tyckte jag det vore bra att ha läst boken innan.

Väster om friheten är en bok som växer efterhand. I början så överväldigas jag av alla detaljer i texten, både vad gäller Ludwigs liv, Berlinmiljön och politiken. Det gör att det blir en uppförsbacke i början. Dessutom ligger den här i viss del utanför min bekvämlighetszon, då mitt intresse för politik inte är något att skryta med. Jag tror man har möjlighet att uppskatta boken betydligt mer om man har ett intresse av politik och historia. För att inte tala om om man varit i Berlin! Det är rätt långa och utförliga beskrivningar av Berlin, som inte fungerade för mig som inte har några minnen/bilder att relatera till. Det märks dock att det här är en miljö författaren väl känner till.

Såsmåningom så fångas jag av tempot i thrillern och framförallt av personerna. Visserligen är det väldigt mycket jargong och stundvis ganska ”grabbigt” men jag kan inte låta bli att charmas av Ludwig Licht. Hans självironi och repliker är underhållande när man kommit in i det. Även GT, med sina brister, blir en person som intresserar mig.

Storyn är inte så att den överraskar mig, inte om man ser till slutet, men det känns heller inte som ett slut på en historia, utan som ett slut på första boken i en serie som kommer att fortsätt. De uppenbara kopplingarna till Wikileaks är både en fördel och en nackdel.

Jag kommer med stor säkerhet att ge mig på del två i serien, Söder om helvetet, när den kommer. Den utspelar sig i Pennsylvania och eftersom jag definitivt tror att författaren även i den boken kommer att utnyttja miljön och stämningarna lika mycket som i den här boken och jag har vistats i USA längre perioder så tror jag att jag kommer att uppskatta den delen mer. Och jag vill gärna veta vad som händer med Ludwig.

Omdöme: Svensk thriller med jargong, om hot och politiska intriger i Berlinmiljö
Betyg: 4-

Bloggat om boken har Cum libris non solus, Bombono, Den döda zonen och En och annan bok

Boken finns att köpa på Adlibris och Bokus
Förlag: Albert Bonniers förlag

Mitt exemplar lånade jag på e-lib.
Utläst 16 maj 2014.

7 kommentarer

  1. […] sidor, Betyg: 4+ 40. Charlotte Rogan, The Lifeboat, 337 sidor, Betyg: 3+ 41. Thomas Engström, Väster om friheten, 236 sidor, Betyg: 4- 42. Anneli Jordahl, Låt inte den här stan plåga livet ur dig, Mona, 317 […]

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.