Året är 1914 och kriget i Europa är på väg att bryta ut. Ett antal amerikaner bordar fartyget Empress Alexandra för att ta sig till Newthelifeboat York. Men någonstans ute på havet så går fartyget under, och ett antal livbåtar fylls. I en av dem hamnar nygifta Grace Winter, tack vare att hennes man Henry ordnar plats åt henne. Livbåten fylls med mer människor än vad den är tänkt för, och situationen blir snart ohållbar. Sjömannen John Hardie tar befälet och försöker få alla att överleva, men ju längre tiden går desto svårare blir det, och de tvingas fatta allt värre beslut. De ombordvarandes tålamod testas, och allianser formas. När de som överlevt såsmåningom räddats åtalas Grace och två andra kvinnor för mord. Vad var det egentligen som hände i livbåten? Finns det någon av de överlevande som man kan lita på?

The Lifeboat av Charlotte Rogan kom ut 2012. Den kom ut 2013 på svenska som Livbåten. Charlotte Rogan är en amerikansk författare som började skriva när hon var hemma med sina barn, och det här är hennes debutroman.  The Lifeboat ska även filmatiseras. Anne Hathaway ska producera och spela huvudrollen.

När vi var i London förra året så köpte maken den här boken på Waterstone utan att vi visste något om den. Sedan dess har den kommit ut på svenska, och omskrivits på svenska bloggar. Jag ville läsa något på engelska efter många böcker på svenska och valde att läsa den här.

Boken är välskriven och historien ger upphov till många funderingar. Vad är moral, vad är rätt eller fel i en extrem situation och kan man lita på en persons minnen. Det finns rätt många lager, i synnerhet i Graces berättelse. I efterhand så undrar jag om jag uppfattat alla. För allt eftersom Graces berättelse rullas upp så anar man att hon antingen inte förstår allt, eller att hon hela tiden haft en underliggande agenda som man aldrig får reda på. Jag blir inte riktigt klok på vad.

Jag tror den här boken skulle passa sig utmärkt att läsa i en bokcirkel, för det finns hur många etiska och moraliska frågeställningar som helst att analysera. Dessutom så kan man reflektera över just den här tidseran, i synnerhet kvinnors ställning i samhället på den tiden. Könsroller spelar faktiskt en avgörande roll i boken.

Men trots detta så är det som om jag aldrig riktigt dras in i historien. Trots potentialen med historien så har jag svårt att bli engagerad. Jag hade rätt stora förväntningar, men de infriades inte riktigt. Ibland så känns det som om jag bara vänder blad, i synnerhet en bit i mitten. Vissa bitar har en stor detaljnivå och andra är nästan inte alls beskrivna, fast de har stor betydelse. Kanske det är medvetet, men de detaljerade bitarna tråkar faktiskt ut mig. Lite komplicerat blir det också att det egentligen inte finns någon karaktär som jag egentligen tycker är sympatisk. Eller snarare, ingen karaktär som jag egentligen förstår mig på.

För att vara en debut så detta helt OK, och jag kan mycket väl tänka mig att läsa mer av Charlotte Rogan.

Omdöme: Om livsavgörande val, om moral, etik och människors rätt att bestämma.
Betyg: 3+

Bloggat om boken har också Books ABC, Läsa & Lyssna, malins bokblogg, BokdetektivenMaddes bokbloggBoktokig och Beas Bokhylla.

Boken finns att köpa på Adlibris och Bokus.
Förlag: Virago Press

Mitt exemplar lånade jag av maken.
Utläst 12 maj 2014.