ensmakebitVeckans tempo har varit så jag knappt hunnit andas, och det kändes bra med helg. Den fylldes rätt snabbt. Igår var det prisutdelning och seminarier i regi av Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall i samarbete med Svenska Deckarakademin. Rapport kommer på bloggen framöver. Idag har ska det skjutsas barn, det ena till scoututflykt, det andra till aikido. Handling, städning och tja, de vanliga sysslorna ska hinnas med.

På bloggen innebär söndag som vanligt En smakebit på søndag hos Flukten fra virkeligheten. I dag kommer min smakbit från boken Låt inte den här stan plåga livet ur dig, Mona av Anneli Jordahl. Så här står det om den på baksidan: Året är 1959 och Mona har fått en tjänst i Östersund som hembiträde hos ett ungt par med en liten dotter. Mona vill dansa och tar sig in i musikens värld och över dansbanorna ända fram till paradplatsen: längst fram vid scenens kortsida. Den blyge gitar­risten i ett av stans jazzband band försvarar henne i nattvimlet där det är svårt att värja sig från oönskade händer. Hon faller. Många år senare försöker en mor och en dotter reda ut vad som faktiskt hände de där ungdomsåren. 

Smakbiten kommer från sid 97:latintedenharstan

Vilken underbar vårluft, skönt att slippa vårkläder, känna sig lätt och ledig i kroppen som drog av sig själv mot Stortorget. Kryssade runt vattenpölarna för att inte promenadskorna skulle läka in. Måste lämna dem till skomakare, men hon hade inget ombyte annat än vinterkängor. Stortorget öppnade sig framför dem, vyn som påminde om att jordklotet omfamnades av himlavalvet. Nej, Katrin, kasta inte nallen på gatan, se nu så blöt och smutsig han blir. Men hörde du vad jag sa! Nalle blir ledsen.