Idag så ska vi gå på prisutdelning för de som fick priset för Bästa svenska kriminalroman och Årets debutant av Svenska Deckarakademin. Evenemanget, som också innehåller seminarier, äger rum på Elite Hotel Knaust här i Sundsvall. Mer kan ni läsa här.

norway

Men så är det ju faktiskt 17 maj. Eller syttende mai då. Eller Norges nationaldag. Klart ett blogginlägg idag ska handla om norska författare, eller hur?

Ni som läst inlägg på den här bloggen förut vet att jag läser en hel del på norska. Allt om böcker på norska hittar ni under etiketten Böcker på norska (förstås…). Men nu hade jag tänkt ge mig på att rekommendera fem böcker av norska författare som ni bör läsa något av om ni inte gjort det. Det finns förstås väldigt många norska författare att rekommendera, men någonstans måste man väl ändå börja?

1. Før jeg brenner ned av Gaute Heivoll. Delvis biografisk om författarens föräldrar. En av mina starkaste läsupplevelser. Finns även översatt till svenska.

2. Skinndød av Thomas Enger. Den första i en deckarserie om journalisten Henning Juul. Finns översatt.

3. Nu, jävlar av Heidi Linde. Charmerande om relationer. Finns översatt.

4. Nådens omkrets av Jørgen Brekke. Den första i en deckarserie. Jo, de är bra på krim våra grannar. Finns översatt.

5. Gunnar Staalesens trilogi om Bergen1900: Morgenrød, 1950: High Noon och 1999: Aftensang. En av mina favoritserier, som jag aldrig slutar tjata om på bloggen. Finns inte översatt till svenska tror jag. Om det känns övermäktigt att läsa på norska kan ni alltid prova någon av hans deckare om Varg Veum (även om de i mitt tycke inte är lika fantastiska).