Den 4 september 2013 släpptes filmen Inga flera mord! på DVD. Den hade inte gått på bio innan dess. Jag fick den i julklapp men vi såg den först 26 april 2014.

Så här beskrivs filmen på discshop:inte_flera_mord

Puck och Einar har varit gifta i två månader när de bestämmer sig för att tillbringa de sista semesterveckorna i Einars idylliska barndomsstad Skoga. Katten Thotmes III, som tillhör Pucks far, egyptologen Johannes Ekstedt, följer också med. De får låna både Einars systers vackra gamla hus och hennes mycket kompetenta hushållerska. Allt verkar vara frid och fröjd. Men redan efter en natt är idyllen raserad. Einar finner ett lik på gräsmattan, en ung man nedstucken med en egyptisk dolk. Christer Wijk dyker upp på scenen och med hjälp av Pucks iakttagelser närmar sig gåtan sin tragiska lösning

Som jag redan skrivit flera gånger på bloggen så har jag samlat på mig de här filmerna, men innan vi ser dem så försöker jag läsa böckerna. Inga flera mord! läste jag i julas, och vad jag tyckte om den boken kan ni läsa här.

Det här är en helt OK film om man är ute efter lite ”cosy crime” i svensk miljö, med nostalgivarning på kläder och detaljer. Inget mästerverk men det puttrar på. Jag tycker mycket om miljöerna i de här filmerna, det är så svenskt som det bara kan bli.

Min största invändning mot de här filmatiseringarna har varit castingen av Ola Rapace som Christer Wijk, men när jag ser den här inser jag att jag börjar vänja mig! Trots att det är viss skillnad mot boken så gillar jag castingen av systrarna Petrén, de blir faktiskt mer underhållande än i boken. Däremot Loulou stämmer inte alls, utan blir mer som en karikatyr.

Som vanligt så är vissa saker ändrade och borttagna i filmen jämfört med boken. De flesta i den här filmatiseringen kan jag acceptera, men det är en sak som stör mig. I boken så följer Pucks pappa med, och Thotmes III är hans katt. Dels så tillförde han mycket till historien och stämningen i boken, och dels så blir bokens titel helt obegriplig utan honom. En del ändringar gör också att Christer på eget initiativ drar med Puck ibland (istället för att hon ”råkar” bli indragen) och det är helt ologiskt ur ett polisperspektiv.

Recension finns på Moviezine.