År 1528 anländer en tiggarmunk till Bergen. Han är på väg vidare norrut, men innan dess har han ett besök han måste göra. Närnadensomkrets han såsmåningom drar vidare har han med sig ett set unika barberarknivar och en bit skinn av ett annorlunda slag. I augusti 2010 så befinner sig Efrahim Bond på sitt jobb på Poe-muséet i Richmond Virgina då han får ett oväntat besök. Dagen efter hittas ett flått och halshugget lik på muséet. Mordutredaren Felicia Stone sätts på fallet. Bara en månad senare så dyker det upp ett lik i ett bibliotek i Trondheim, även det flått och halshugget. Polismannen Odd Singsaker, som just kommit tillbaka till jobbet efter en besvärlig operation av en hjärntumör, blir ansvarig för utredningen. Ganska snart så upptäcks likheterna mellan fallen. Inte bara tillvägagångssättet är liknande, utan de verkar också vara kopplade till en text skriven på en bit pergament av okänd typ. Odd Singsaker och Felicia Stone ska nu samarbeta i jakten på en brutal mördare.

Nådens omkrets av Jørgen Brekke kom ut första gången 2011. På svenska kom den ut 2012. Jørgen Brekke är en norsk författare med bakgrund som frilansjournalist och personlig assistent. Nådens omkrets är hans debutroman och det är den första i en serie om Odd Singsaker och Felicia Stone. I serien finns två till böcker utgivna, Drømmeløs (2012) och Menneskets natur (2013).

Jag hade läst om Jørgen Brekke på norska bloggar och vid ett besök i en bokhandel i Trondheim i maj förra året kunde jag inte motstå den här boken.

Det här var precis den typen av norsk påskekrim som jag ville läsa under påskledigheten. Det är spännande och välskrivet och jag har svårt att lägga ifrån mig boken. Det tar inte lång stund in i den så är jag fast. Den har alla ingredienser jag vill ha i en bra deckare, och mysteriet är uppbyggt så att jag i alla fall inte kan lista ut lösningen förrän ungefär samtidigt som poliserna. I mitt tycke är den välskriven och lättläst, men trots att jag läser norska flytande så ser jag det nog inte lika kritiskt som om jag läst den på svenska. Historiska hopp i tiden brukar inte alltid fungera för att hålla mitt intresse uppe i en kriminalroman, men i det här fallet tycker jag även den delen av historien är intressant och tillför något.

Så här i efterhand så kan jag konstatera att det finns några saker som ”borde” irriterat mig men som inte gjorde det. Det första är att den innehåller väldigt groteska skildringar, och de är så groteska så jag har svårt att riktigt ta in dem. Det andra är att det finns en hel del ologiska händelseförlopp. Men å andra sidan så är de inte mer ologiska än i en hel del annat i deckargenren. I synnerhet är det några scener på slutet som blir lite väl ologiska.

Det enda jag stör mig på under läsningen är faktiskt de (gudskelov rätt få) sexscener som finns med. De andas en schablonartad manlig syn på sex, och kvinnorna agerar mer som i en manlig fantasi än som kvinnor med en sund syn på sex.

Detta visade sig vara ytterligare en norsk kriminalförfattare som hamnade på min topplista. Förundrande hur många norska författare som hamnar där! Nästa bok i serien, Drømmeløs, kommer långt upp på min önskelista!

Omdöme: Grotesk norsk krim om gamla böcker, anatomi och att förlåta och glömma.
Betyg: 4+

Några andra som bloggat om boken är Artemisias verden, Bokbloggeir och Anitas blogg.

Boken finns att köpa på Adlibris på norska, och på Adlibris och Bokus på svenska.
Förlag: Gyldendal

Mitt exemplar köpte jag i Trondheim våren 2013.
Utläst 21 april 2014.