Den 27 september 2013 hade Skumtimmen premiär på bio och den 22 januari 2014 släpptes den på DVD. Jag fick den i födelsedagspresent av sonen och vi såg den 5 april 2014.

Så här beskrivs filmen på SFs sajt:skumtimmen_blu_ray

Julia har aldrig förlåtit sin pappa Gerlof, som hon anklagar för sin son Jens försvinnande. Gerlof har sedan många år gjort en egen utredning om den mytomspunne mördaren Nils Kants koppling till Jens försvinnande. Julia blir upprörd när hon upptäcker vad hennes pappa har hållit på med. När det kommer ett paket till Gerolf med Jens ena sandal, blir han och Julia indragna i en chockartad resa för dem båda.

Skumtimmen baseras på boken med samma namn av Johan Theorin.

Det finns gott om svenska filmer med en kriminalhistoria och det är svårt att sticka ut. Samtidigt så finns det också en hel del filmatiseringar som man önskar aldrig hade gjorts. Som tur är hör den här inte till dessa.

Kvaliteten i den här filmen tycker jag bygger på två viktiga komponenter: Bra skådespelare och effektfulla miljöskildringar. Jag tycker Lena Endre är en riktigt bra skådespelare och gillar hennes gestaltande av Julia. Tord Peterson är bra, men lite för förknippad med Änglagård. Han stämmer ganska bra med böckernas Gerlof. Thomas W Gabrielsson har jag sett i flera danska serier (Örnen, Livvakterna, Brottet osv) och förknippar honom med de rollerna. Miljöskildringarna av Öland är vackra, vindpinade, kalla, fuktiga, mystiska, ja allt som de kan vara för att förstärka stämningarna.

Naturligtvis så har jag läst boken, men det är åtskilliga år sedan, så jag kan inte jämföra exakt. jag hade t.o.m. glömt upplösningen. Dock har jag en känsla av att vissa mindre saker ändrats eller tagits bort, som så ofta i filmer. Filmen är spännande och utan att ha läst boken (eller ha glömt den 😉 ) så är det svårt att gissa exakt vad som hänt, som det ska vara i en kriminalfilm. Tempot är rätt lågt periodvis, och ibland blir man lite frustrerad på Julia. Men det positiva intrycket överväger.

Recensioner av filmen finns på Moviezine, SVD och GP.