Om recensionsexemplar – på förekommen anledning

Inspirerad av flera andra bokbloggare och på förekommen anledning så vill jag skriva några rader om det här med att vara bokbloggare och få recensionsexemplar. I grunden anser jag det vara en enorm förmån för mig som person och är tacksam för att förlagen faktiskt i och med detta intresserar sig för bokbloggsfären. Men det här är min hobby, jag gör det för att jag älskar att läsa och skriva, inte för att vara marknadsförare. Det är mina personliga åsikter jag uttrycker på min privata blogg.

 • Jag tar gärna emot recensionsexemplar om jag bedömer att de passar min smak i böcker eller jag vill prova på någonting nytt. Fråga mig på mejl (lottensbokblogg at gmail.com) så har jag möjlighet att själv avgöra om jag är intresserad eller inte.
 • I regel tar jag helst emot fysiska exemplar för recension. E-böcker tar jag i andra hand, men det kan dröja lite längre innan jag läser dem.
 • Jag har inget emot spontanutskick, men har jag recensionsexemplar jag själv bett om som ligger olästa så försöker jag att prioritera dem.
 • Jag gör mitt bästa för att läsa och recensera böckerna jag fått så snabbt som möjligt men jag kan inte åta mig att läsa dem inom en viss tid.
 • Självklart respekterar jag första recensionsdag, särskilt om datumet framgår tydligt i utskicket för annars kan det tyvärr hända att jag missar det.
 • Recensioner av recensionsexemplar märks med ”Recensionsexemplar”, klickar man på den kategorin får man upp alla jag skrivit om.
 • Var böckerna kommer från eller hur jag fått tag i dem påverkar inte mitt omdöme.
 • Att jag accepterar ett recensionsexemplar innebär inte per automatik att jag recenserar boken på bloggen om jag inte uttryckligen lovat detta.
 • Om jag skriver om boken på bloggen så är det min personliga åsikt som jag uttrycker, det är inte en objektiv sanning.
 • Jag ändrar inte mina publicerade inlägg för att läsare, bloggare, förlag eller författare inte gillar sättet jag skriver på, har åsikter om innehållet i mitt inlägg eller tycker att jag avslöjar för mycket om boken. Har det smugit sig in rena faktafel i mitt inlägg så ändrar jag förstås det efter påpekande.
 • Jag avhåller mig från personliga påhopp på bloggen (både i mina omdömen om recensionsexemplar och andra inlägg), men förväntar mig detsamma i gengäld. Det gäller både på bloggen, i andra sociala medier och i verkliga livet.

PS I synnerhet har jag inspirerats av Monika i vissa delar av texten.

7 kommentarer

 1. Är det så att du råkat ut för att förlagen prackar på dig böcker att recensera till ett visst datum med vissa ”krav” på hur de vill att recensionen ska se ut, böcker som.du inte har bett om? Ingen särskild nämnd såklart.

  Gilla

  • Inte allt på en gång 😉 Men jag har fått recensionsex tillsända utan att ha bett om det, jag har fått ”krav” på när jag ska recensera och jag har fått synpunkter på hur jag borde skriva. Men det har alltså inte varit en och samma bok.

   Gilla

   • Nä, men även om det inte var allt på en gång, så förstår jag att det känns lite trist. Det är ju trots allt en hobby, som du skriver. Läslusten avtar om man ska stressa och känna tvång. Mig har det dock inte drabbat, för jag har bara haft min blogg en månad och är rätt ”grön”. Därför tycker jag att det är intressant när du skriver om hur det kan gå till i denna världen. 😉

    Gilla

 2. Tänkte väl att det var något sådant här när du skrev att du funderade på för vem och varför du bokbloggar. Jag kan tacksamt säga att jag inte råkat ut för något av det du skriver och helt ärligt trodde jag inte ens det kunde hända en ”amatör”.

  Jag kanske knycker någon punkt av dig för att vidareutveckla mitt eget inlägg 🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.