Den 20 november 2013 hade Catching Fire premiär på bio och den 12 mars 2014 släpptes den på DVD. Till makens födelsedag hittade den vägen hem till oss. Vi såg den 29 mars 2014.

Så här beskrivs filmen:hunger_games_catching_fire_blu_ray

Katniss trodde att en vinst i Hungerspelen var lika med framgång, lycka och berömmelse, men istället skulle det bara leda till fruktan. Huvudstaden är inte nöjd med henne. Hennes prestationer på arenan har gjutit mod i rebellstyrkorna – och i takt med att upproret växer sig starkare, ökar också riskerna för Katniss och de hon älskar – inklusive Gale och Peeta som slåss om hennes gunst. Varje val hon gör får ödesdigra konsekvenser. Och det är då huvudstaden blottar sin slutgiltiga fälla.

När jag läste den första boken, Hunger Games, var jag rätt besviken. Men när vi sedan såg filmen så tyckte jag det var en riktigt bra film. När det stod klart att den här filmen stod högt på önskelistan till min makes födelsedag så beslutade jag mig för att ändå läsa boken, och tyckte den var ett snäpp bättre än den första. Det gjorde jag bara några veckor innan vi såg filmen, så jag hade den i färskt minne.

Det som helt klart lyfter den här filmen och den förra är skådespelarinsatserna. I synnerhet är det ett lyckodrag att ha Jennifer Lawrence som Katniss. Hon ger Katniss en karaktär och känslor på ett sätt som jag tycker saknas i boken. Fast samtidigt så är hon ganska lik Katniss i boken. Dessutom så tycker jag att Woody Harrelson (Haymitch) är mycket bra, och Philip Hoffman (Plutarch) likaså. Tyvärr så tycker jag inte Liam Hemsworth (Gale) och Josh Hutcherson (Peeta) är lika bra, men ändå helt OK.

Storyn passar verkligen för filmatisering och jag tycker man har gjort det bästa av effekterna. Ja, allt blir faktiskt bättre på filmen, det är snyggt och det är spännande. Filmen följer boken riktigt bra men det innebär också att den slutar lika abrupt som boken, och det gör sig inte bättre på film alls. Inte heller blir triangeldramat bättre, men ändå stör det mig lite mindre i filmen.

Tydligen har man bestämt sig för att göra en Harry Potter och dela upp filmatiseringen av den tredje delen, Mocking Jay, i två filmer. Till det förehåller jag mig högst tveksam. Det tråkiga är ju också att Philip Hoffman har avlidit. Hur mycket av filmerna som man hann spela in innan dess framgår inte av det jag läst.

Nåväl – Catching Fire rekommenderas som en välgjord och spännande film.

Recensioner av filmen hittar du på Moviezine, SVD och Expressen.
Några andra bokbloggare som skrivit om filmen är C R M Nilsson, Romeo and Juliet och Eli läser och skriver.