Ruby Trick är tio är och bor med sin mamma och pappa i den lilla byn Limeburn. Deras hus ligger precis vid havet och det är havet somthe-facts-of-life-and-death både skrämmer och fascinerar Ruby och barnen i grannhusen. I skolan är det jobbigt, Ruby bor i den fattiga delen och är utsatt i skolan. Men sin lärare, Miss Sharpe, tycker hon mycket om. Hemma så är Ruby mest med sin pappa, som är arbetslös och mest ägnar sig åt fiske och sin hobby som ”cowboy”, medan mamman jobbar och är borta mycket. Rubys pappa och hans vänner har bestämt sig för att på egen hand börja jaga en brottsling som härjar i trakten. Brottslingen fångar unga kvinnor och tvingar dem att klä av sig nakna. Det är som ett spel, som snart övergår i värre saker. Så ger Miss Sharpe sina elever en uppgift. De ska skriva dagbok varje dag. Och Ruby skriver ärligt om vad hon egentligen gör på dagarna. Som att hjälpa sin pappa att jaga mördare. Om inte mördaren tar henne först.

The Facts of Life and Death av Belinda Bauer kom ut i mars 2014. Det är Belinda Bauers femte bok, hon debuterade 2010 med Blacklands. Belinda Bauer är en brittisk författare som tidigare arbetat som journalist och manusförfattare till pjäser.

När jag läste Belinda Bauers Blacklands så fastnade jag direkt för stämningen och sättet att skriva. Sen har jag slukat hennes övriga böcker, men jag var minst förtjust i hennes förra, Rubbernecker.. När jag skulle beställa böcker till makens födelsedag så kunde jag inte låta bli att klicka hem den här pur färska boken också, i synnerhet som jag kunde använda ett presentkort jag vunnit inne hos Tidningsida.

Den här boken har de ingredienser som jag gillar med Bauer. Det är brittiskt, blött och eländigt. Det är i grunden tragiskt och sorgligt men mitt i alltihopa så finns det ändå några ljusglimtar. Det finns ett hopp och en mänsklig överlevnadskänsla. Jag gillar hur författaren använder språket att skapa känslor och stämningar. Ruby bor i närheten till havet, och den eviga fukten och vätan är genomgående i boken, och det är som om man känner det hela vägen. Rubys liv är egentligen eländigt, men det finns också ömhet och närhet i eländet, som Bauer väl lyckas beskriva genom undertoner. Ingenting är övertydligt. Det brittiska språket flyter fram, och den är mycket lättläst.

Vad gäller personteckningen så är det mest Ruby jag fastnar för. Det är inte enkelt att beskriva en tioåring, och jag är för långt från den åldern för att kunna säga hur bra den delen är. Men Rubys känslor, i synnerhet hennes oro och rädsla, förmedlas väl. Polisen Calvin Bridge är lite svårare att ta på, ibland känns beskrivningarna av hans liv och hans känslor som ett försök att vara humoristisk/parodisk och det är en svår balansgång.

Det här kategoriseras som deckare, och då förväntar man sig också ett mysterium. Och visst finns det en brottsling och ”jakten” är central. Det är egentligen väldigt tidigt jag misstänker vem mördaren är men det gör inget för läsupplevelsen. Det som är spännande är hur Ruby Trick ska utvecklas, vad som ska hända med henne och hennes omgivning.

Det finns ingen tvekan om att jag kommer att fortsätta läsa Belinda Bauers böcker och förmodligen kommer jag att kasta mig över nästa lika snabbt som den här.

Omdöme: Blött och eländigt om ondska och grymhet, men ändå med en gnutta mänskligt hopp.
Betyg: 4+

Boken finns att köpa på Adlibris och Bokus.
Förlag: Bantam Press

Mitt exemplar köpte jag helt nyligen på Adlibris.
Utläst 30 mars 2014.