ensmakebitSöndag och slutet på en vecka med vårväder och en envis huvudvärk. En av höjdpunkterna var annars ett arbetsmöte kring höstens deckarfestival. Igår blev det både simträning med barnen och inhandlande av skor till sonen som gick förvånansvärt smärtfritt. Dagen avslutades med att vi såg Catching Fire – mer om det en annan dag. Idag ska det handlas mat och skjutsas. Och så vill jag bli av med huvudvärken. Medan dottern tränar så hoppas jag kunna sitta och läsa. Lite lyx en helt vanlig söndag.

På bloggen innebär söndagen att jag hakar på En smakebit på søndag som hålls i regi av Flukten fra virkeligheten. Det finns en hel del på ”måste-läsa-listan” men när jag beställde böcker till makens födelsedag så kunde jag bara inte motstå en helt ny och färsk bok av en av mina favoritförfattare. Ännu mindre kunde jag låta bli att börja läsa den, och idag hoppas jag faktiskt läsa ut den. Eller hoppas och hoppas, jag vill ju egentligen dra ut på det också. Boken heter The Facts of Life and Death och författaren är Belinda Bauer. Den handlar om 10-åriga Ruby Trick som beslutar sig för att hjälpa sin pappa i jakten på en mördare. En mördare som tvingar unga flickor att ringa hem till sin mamma innan de dör.

Smakbiten kommer från sid 163:the-facts-of-life-and-death

Miss Sharpe picked upp Ruby Trick´s diary off the top of the pile. The title on the cover was written so wrongly, and yet so carefully, that Miss Sharpe didn’t have the heart to correct it. 
She skimmed the latest entries, corrected a few spelling errors, made a few ticks. She smiled to herself as she wondered whether the childish pleasure of a red pen would ever wear off.
The last line in the book made her gasp.
She had to read it twice to make sure she wasn’t imagining it.
And when she had, Miss Sharpe closed the little blue book and sat for a very long time, just staring at the words: My Dairy.
Then she picked up the phone to call Ruby Trick’s mother.