Joseph och Moses flyr från Uganda och tar sig norrut. På vägen så dör Moses och minadrommarslandJoseph vet inte vad han ska göra. Mer eller mindre av en slump tar han sig vidare till Sverige. Han har tagit sig in illegalt och börjar jobba på ett bygge. Men som papperslös flykting i Sverige är han helt utan rättigheter och skyddsnät, och mår alls inte bra.
IT-entreprenören Henrik har utifrån en intressant idé startat ett eget företag, Anthroscope, som snabbt gör sig ett namn på marknaden. Bland de som intresserar sig och känner sig hotade finns Google. Henriks tid går mer till möten med advokater än att programmera. Henriks fru Lotta är kläddesigner, och arbetar hemifrån den stora lyxiga villan på Lidingö. Men inspirationen uteblir. Henriks bror Mikael hankar sig fram som dokumentärfilmare och tar ströjobb för att producera matprogram och få en inkomst. En dag kommer Mikael på idén att göra en dokumentär om papperslösa flyktingar. När Lotta, vars liv är i gungning, ser den så vill hon göra en insats. Hon vill hjälpa papperslösa flyktingar.

Mina drömmars land av Manne Fagerlind kom ut i början av 2014. Manne Fagerlind är en svensk författare som arbetar som systemutvecklare. Han debuterade 2012 med romanen Berg har inga rötter.

När jag läste Berg har inga rötter 2012 så var jag imponerad av författarens sätt att beskriva Alzheimer ”från insidan”. Därför hade jag definitivt planer på att läsa bok nummer två, och blev mycket glad när den dök upp i brevlådan som recensionsexemplar.

Temat om papperslösa flyktingar är mycket intressant, och jag känner mig rejält okunnig om fakta. Fördomar finns det ju gott om, inte minst i diverse uttalanden och skriverier. Det känns som om det här har författaren gjort ordentlig research på. Det här är ett intressant debattinlägg i en skönlitterär form.

Jag gillar tonen i Mina drömmars land, men av någon anledning så fastnar jag inte alls för den på samma sätt som Berg har inga rötter. Det är någonting i personbeskrivningarna som inte klickar med mig. Trots utförliga beskrivningar av personerna, deras tankar och funderingar, så känns det som om jag inte kommer dem på livet riktigt, det är som om problemen inte riktigt är verkliga. Och ändå så är de ju det i högsta grad! I synnerhet så borde Joseph engagera, men jag får inte riktigt det där djupa engagemanget som jag önskar.

En fundering som dyker upp rör just vad är ”verkliga problem”. Det blir en stor kontrast mellan Josephs liv och problem och Henriks/Lottas/Mikaels problem (för alla har de problem). Samtidigt så ogillar jag den jämförelsen mellan människor. Inte minst det Lotta drabbas av tycker jag är tragiskt. Jag saknar samtidigt någon form av utrymme för läsaren att reflektera kring det under läsningen.

Henrik är IT-strateg och det märks att författaren arbetar som systemutvecklare. Det är väldigt många sådana detaljer. Nu är jag faktiskt intresserad av det, och känner igen lite av beteendet från min arbetsplats. Men det är på gränsen att bli lite övertydligt när man för sjuttonde gången läser om jargongen mellan ”grabbarna” och om Henriks frustration att han inte längre får grotta ner sig i programmeringen. Lottas iakttagelse av Henriks kollegor känns onekligen mitt i prick…

När jag läst klart boken så funderade jag väldigt mycket på slutet. Det blir för det första abrupt men jag funderar också på konsekvenserna. Kanske är det författarens mening att man ska reagera. Egentligen så vill jag inte skriva så mycket om det så jag vitmarkerar den delen så får ni markera om ni vill läsa det (även om jag inte är så detaljerad): Konsekvenserna av Mikaels lösning är ju oerhörda för Joseph men han har inget att säga till om. Det förutsätts att det finns inget bättre än att stanna i Sverige? Vill Joseph ”komma ut”? Är det inte hans beslut?

Trots att jag inte riktigt fastnade för boken så är Manne Fagerlind en författare som jag kommer att fortsätta följa med intresse och läsa mer av.

Omdöme: Intressant men lätt overkligt om papperslösa flyktningar, sorg, vilsenhet och samvete.
Betyg: 4-

Några andra som bloggat om boken är Boktokig och dagensbok.com

Boken finns att köpa på Adlibris och Bokus.

Mitt exemplar är ett recensionsexemplar. Tack för det!
Utläst 7 mars.