toptentuesdayI veckans Top Ten Tuesday så definierar The Broke and the Bookish temat till: Top Ten All Time Favorite Books in X Genre (you pick the genre!)

Eftersom det bara finns en genre som jag tycker jag läser tillräckligt många böcker i så få det bli deckare. Trots att det känns som om jag bloggat liknande inlägg förut…?

Sen är problemet perspektiv. Jag har läst några riktigt bra deckare den senaste tiden men ”all time”…? Hm, svårt det här när man märker ord 😉 För att inte tala om vad är egentligen en deckare? Säkrast att gardera då med ”spänningsromaner”. Och en del är nog nästan mer thrillers.

Utan inbördes ordning:

1. Mordet på Orientexpressen av Agatha Christie. Länge sedan jag läste hennes böcker men vad jag minns var det här en av de bästa.

2. A time to kill av John Grisham. Kanske mer en thriller än deckare, men ack så spännande och tänkvärd.

3. Rosens namn av Umberto Eco. Deckare eller inte? Eller mer än en deckare? Brukar kvala in på listor över ”crime novels” i alla fall.

4. The Black Dahlia av James Ellroy. Skulle också kunna kategoriseras som thriller.

5. Blacklands av Belinda Bauer. Tämligen ny bok men en av de bästa jag läst på senaste år.

6. Polis av Jo Nesbø. Serien om Harry Hole tycker jag bara blir bättre och bättre och den här sträckläste jag.

7. Dead Simple av Peter James. Jag tycker fortfarande hans Roy Graceböcker är mycket bra, men den första var nog ändå den bästa.

8. Wire in the Blood av Val McDermid. Kändes otroligt grotesk och ny när den kom. Undrar om den skulle försvinna i mängden nu?

9. Händelser vid vatten av Kerstin Ekman. Sägs av vissa kanske inte vara den traditionella deckaren men den röstades i alla fall fram som den bästa svenska deckaren genom tiderna i en omröstning i Sydsvenskan där jag var med.

10. Déjà Dead av Kathy Reichs. Den första och helt klart den bästa.

Oj, vilken dominans det blev av brittiska och amerikanska böcker! Detta trots att jag läser rätt många svenska och många riktigt bra sådana. Jag funderade på Kristina Ohlsson, Åsa Larsson, Henning Mankell, Carin Gerhardsen och många många fler.  Bara en norsk, trots att jag på senare år läst mycket bra norskt krim. En del författare saknas av den enkla anledningen att jag inte kan välja en 😉