Märkta för livet av Emelie Schepp

Hans Juhlén, verksamhetschef på Migrationsverket, hittas mördad i hemmet av sinmarktaforlivet hustru Kerstin. Kriminalkommissarie Henrik Levin och kriminalinspektör Maria ”Mia” Bolander är snabbt på plats och påbörjar arbetet med att utreda vad som hänt. Till utredningen knyts åklagare Jana Berzelius. Mia är mycket missnöjd, hon ogillar Jana och hennes rika bakgrund, som står i kontrast till Mias egen. Snart så märker gruppen att på en övervakningskamera syns ett barn röra sig i området. Sen hittas en person till mördad och det hela tar en oväntad vändning. För Jana blir det hela extremt personligt då hon inser att det hela på något sätt har anknytning till hennes egna mardrömmar. Har det med Janas egen barndom att göra, en barndom inte har några minnen från? Och vad är det Hans Juhlén egentligen har pysslat med?

Märkta för livet av Emelie Schepp kom ut 2013. Det är hennes debutbok och är utgiven på egenutgiven. Hon är uppvuxen i Motala och har arbetat som projektledare i reklambranschen. Hon har vunnit pris i en dramapristävling och skrivit två långfilmsmanus.

Den här boken fick jag nys om genom ett mejl från författaren. Det kommer en hel del mejl från författare och det är inte alltid jag nappar på det. Men beskrivningen av boken och rätt mycket tonen i det här mejlet gjorde att jag tackade ja till en e-bok. Som så ofta med e-böcker så blev den liggande rätt länge på plattan. Tyvärr måste jag säga.

Märkta för livet är en mycket fartfylld historia, det går snabbt och händer mycket. Jag gillar tonen och språket i boken, det flyter lätt och det finns ingenting jag ”snubblar” på. Välskrivet och rätt nivå. Men det finns ett ganska stort men och det är detaljgraden. Det är på tok för många detaljer. Jag är inte intresserad av vilket träslag som bordsytan har om det inte är av vikt för handlingen. Eller detaljer om vad som finns i kylskåpet, om det inte karaktäriserar personerna. Eller om lecakulorna är dammiga. Visserligen så innebär detaljerna kring huvudpersonerna att det känns det som om man verkligen lär känna personerna i vardagen men titt som tätt går det överstyr. Lite mindre i nästa bok tack!

Det är en bladvändare och en riktigt bra sådan. Trots att huvudpersonen är väldigt mycket inblandad i historien, så finns det ett driv som gör att jag inte irriterar mig på det (som jag brukar). Jag kanske är lite besviken på upplösningen, det blir för mycket av det hela. Boken innehåller väldigt mycket obehagligt och groteskt, även för mig som läser många deckare. I botten av historien ligger en ofattbar ondska och ett människoförakt som är exceptionellt.

Persongalleriet är ytterligare en av sakerna som jag tycker författaren lyckas med. Jag är fortfarande väldigt nyfiken på Jana som person, hon är komplex och jag kan inte bestämma mig för vad jag ska tycka om henne. Mest kände jag igen mig i Henriks liv med småbarn, och hans funderingar var en blandning av det vardagsmässiga och det professionella. Däremot så irriterade jag mig oerhört på Mia. Inte för att hon har det jobbigt personligen utan för att hon är så oprofessionell i sitt arbete som polis. Men engagerad i personerna blev jag.

Det här är en mycket lovande och spännande debut, och dessutom den första i en serie. Jag ser fram mot att träffa Jana, Henrik och Mia i nästa bok.

Ett PS: Jag brukar inte lägga märke till omslagen, men det här var ett sådant som jag först inte fattade vad det var men så en bit in i boken plötsligt förstod. Plus till det.

Omdöme: Fartfyllt, spännande och välskrivet om ofattbar ondska, människoförakt och sargade människor.
Betyg: 4

Några andra som bloggat om boken är Boktanken, Bokmagazinet, och dagarna går, hyllan och Erikas bokprat.

Boken finns att köpa på Adlibris och Bokus.

Mitt exemplar var ett recensionsexemplar (e-bok) från författaren. Tack för det!

12 kommentarer

  1. Låter som en bra och spännande bok, trots det där med detaljerna. Den balansen är nog väldigt svår att hitta. Ska minsann hålla utkik efter denna 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.