toptentuesdayI veckans Top Ten Tuesday så har The Broke and the Bookish satt temat till Top Ten REWIND, dvs man får välja ett äldre tema.

Jag har bara deltagit i Top Ten Tuesday ett knappt år och det känns lite tidigt att återanvända något tema från det senaste året, så jag väljer att ”återanvända” ett tema som användes 6 december 2011: Top Ten Childhood Favourites

Insåg rätt snart att det var ett knepigt val jag gjort, och lite hjälp fick jag ta från min mamma 🙂 Jag började läsa tidigt och kom långt innan tonåren in på tonårsböcker och även tidigt vuxenböcker. Så urvalet blir en blandning av ungdoms- och barnböcker.

1. Serien om Lotta av Merri Vik. Egentligen så vet jag inte vad det var som drog mig så till den här serien, men jag minns att jag sträckläste, läste om och såg fram mot nästa bok i serien. Totalt är det 47 böcker i serien men jag läste nog inte alla då jag tillslut blev för stor för dem.

2. Serien om Fröken Sprakfåle av Lisa Eurén-Berner. Min mamma introducerade mig till den här serien. Lite av en föregångare till Lottaserien, och för mig lite mer gammaldags, men jag tyckte mycket om den.

3. Serien om det lilla fölet Vitnos av Marie-Louise Rudolfsson läste jag egentligen innan Lotta-böckerna, den riktade sig till lite yngre barn.

4. Resan till Landet Längesen av Elsa Beskow. Historien om barnen Kaj och Kajsa och inte minst stocken som förvandlades till en drake fascinerade mig.

5. Historien om Någon av Åke Löfgren. Minns den med en form av skräckblandad förtjusning, det är ju som en deckare för barn 😉 Var glad när även dottern som liten gillade den här boken.

6. Serien om Cherry Ames av Julie Tatham och Helen Wells läste jag rätt tidigt. Det är en serie med lite detektivliknande inslag, ungefär som Kittyböckerna, men jag gillade den här bättre.

7. Barn 312 av Hans Ulrich Horster minns jag som otroligt gripande och spännande.

8. Serien om Lilla Anna och Långa Fabrorn av Inger och Lasse Sandberg var en av de allra första favoriterna. Såpass så de var tillslut alldeles sönderlästa.

9. Mirabell av Astrid Lindgren. Inte versionen med illustration som kom på 80-talet, utan den som fanns i novellsamlingen som kom 1949. Jag var ingen stor fan av Astrid Lindgrens karaktärer som liten, men just den här hade en sorglig ton som fascinerade mig.

10. Jättehemligt och Världshemligt av Barbro Lindgren minns jag som att de verkligen träffade rätt hos mig i den ålder jag var när jag läste dem.