Christine vaknar på morgonen och ser sig omkring. Hon har ingen aning om var hon är innan-jag-somnaroch vem mannen bredvid henne är. Allt eftersom dagen går så får hon reda på mer. Det visar sig att hon råkat ut för något som gör att medan hon sover så försvinner hennes minnen. Hon befinner sig hemma i sitt eget hem, och mannen bredvid henne säger att han är hennes man Ben. När Ben har gett sig av till jobbet så ringer det en man som säger sig vara en läkare som Christine har gått hos ett tag. Han säger att hon ska titta i sin garderob.  Där ligger en dagbok som hon fört den senaste tiden. När Christine öppnar boken är det första som möter henne en anteckning om att hon inte kan lita på Ben. När hon sedan börjar läsa så blir hon mer och mer förvirrad. Vad är det egentligen som hänt, vem är Ben och vem är hon själv? Och vem kan hon lita på?

Innan jag somnar av S J Watson kom ut på svenska 2012. På engelska heter den Before I Go To Sleep och kom ut 2011. S J Watson är en brittisk författare som arbetar med barn med hörselnedsättningar. Innan jag somnar är hans debutroman och den har sålts till 42 länder. Den är filmatiserad och kommer på bio i april med Colin Firth och Nicole Kidman i huvudrollerna.

Innan jag somnar är en bok som det skrivits mycket positivt om. Ju mer jag läst om den, desto mer nyfiken har jag blivit på den, och när jag fick den (utan att ha önskat den!) i födelsedagspresent av dottern så blev jag mycket glad. Tyvärr så måste jag säga att den här boken inte levde upp till mina höga förväntningar.

Själva historien har potential och det är en god utgångspunkt för en mycket spännande historia som jag inte tycker författaren förvaltar riktigt. Jag har i början av boken svårt att fångas in i den. Språket är fattigt och jag tycker den mal och mal. Eftersom Christine vaknar varje dag utan minne så är det självklart att saker måste upprepa sig, men det är mer att jag saknar det riktiga drivet i historien.

En stor del av boken tas upp av det som Christine läser i sin egen dagbok. Och där har jag problem, för jag tycker inte riktigt att det är en dagbok vi läser. Visst kan man skriva om vad folk säger i en dagbok, kanske i synnerhet om man för dagboken för att komma ihåg saker, men för mig känns det inte som om det är en dagbok jag får ta del av. Historien är ju otroligt skrämmande, jag kan inte föreställa mig hur desperat man borde känna sig. Och det är ett problem. Man borde få en massa sympati för hennes panikartade situation och fundera över fenomenet men det känns som om texten bara har ett syfte, nämligen att det ska vara en oväntad knorr på slutet av boken. Jag kan inte riktigt känna någon sympati med Christine och det gör att jag inte dras in i historien.

Som tur är så tar historien fart mot slutet av boken och den förväntade knorren kommer. Det förklarar också mycket av det som jag tycker är jobbigt i början med historien vilket gör att boken faktiskt lyfter något som helhet. Dock tycker jag fortfarande att nivån på språket inte håller.

Egentligen finns det ingen som jag tycker är riktigt sympatisk i den här boken fast jag skulle vilja tycka om Christine. Den som skapar mest obehag i början av boken är förstås mannen i huset, inte minst i sexscenerna. Sen kan jag tycka att en del saker är ologiska. Det är inte bara minnet av händelser som hon glömt. Hon känner ju inte till internet, men varför inte gå till biblioteket och fråga efter sin egen bok t.ex.? Hon är så extremt tafatt. Kanske hon var det innan hon tappade minnet också? Det framgår inte. Förstår att hon blir skrämd varje morgon och det kanske hämmar henne, men lätt irriterad blir jag ändå över det ologiska.

Mina förväntningar levde Innan jag somnar upp till och jag är tveksam till att läsa mer av S J Watson. Men oavsett detta så planerar jag att se filmen. Jag menar Colin Firth i huvudrollen! Det skapar förväntningar. Nicole Kidman är inte min favoritskådespelerska men jag tror hon kan bli en passande Christine. Jag gillade ju inte Christine heller…

Omdöme: Lite seg historia med potential om en kvinna som tappar minnet om och om igen.
Betyg: 3+

Några andra som bloggat om boken är Bokföring enligt Monika, C R M Nilsson, malins bokbloggSchitzo-Cookie’s bokblogg, hyllan och pocketblogg.se

Boken finns att köpa på Adlibris och Bokus.

Mitt exemplar fick jag till födelsedagen av min dotter.