1990 kom filmatiseringen av Jeanette Wintersons Oranges are not the only fruit i form av en TV-serie. Den kom på DVD i nyutgåva 2008. Jag upptäckte den på discshop i slutet av förra året och inhandlade den, vi såg den 18, 19 och 20 januari 2014.

Så här står det på nätet:

With an upbringing spent learning the Bible, praying for ”heathens in hot countries”, oranges_are_not_the_only_fruit_nyrelease_importand listening to her mother’s favourite radio show, ‘The Jim Reeves Devotional Selection’, Jess (Coleman) unnerves both classmates and teachers when she begins school. One girl is totally distraught when Jess informs her that she’ll not be able to use a proper toilet in hell. When she grows up, Jess meets Melanie, and what begins as a simple friendship soon turns to passion.

On discovering the truth about their relationship, her horrified mother (McEwan) and local Pastor (Cranham) believe these ‘unnatural lusts’ to be the work of the devil, and decide extreme measures are necessary if she is to be saved…

Den första boken av Jeanette Winterson som jag läste var Varför vara lycklig när du kan vara normal? som är en självbiografisk beskrivning av hennes uppväxt. Den andra boken jag läste var Oranges are not the only fruit som är hennes debutbok. Den är baserad på hennes uppväxt men har mer skönlitterära inslag.

Det här är en miniserie i tre avsnitt. Miniserien har ett antal år på nacken (kom 1990) och det märks bitvis i kvalitet trots att det är en nyutgåva. För mig tog det ett tag att komma in i den och jag var inte särskilt förtjust i det första avsnittet. Men såsmåningom så växer den, och det är något med stämningen som känns rätt. En del är faktiskt direktcitat ur boken och det är Jeanette WInterson som själv skrivit manus.

Eftersom jag läst bägge böckerna som handlar om den här tiden i Wintersons uppväxt så blandar jag ihop en del, och saknar en del bitar. Det är större fokus på attraktionen mellan Jess och Melanie/Katy. Fanatismen blir mer löjlig än obehaglig (utom när de ska driva ut demoner). Det känns som om det är färre bitar om mamman? Det framgår fint att det ändå finns någon form av kärlek.

Det var en intressant serie att se när man läst boken (böckerna) men i dagens flöde av TV-serier står den inte ut.