Året är 2003. Privatdetektiven Sean Ward, en pensionerad polis, har anlitats avwierdo advokaten Janice Mathers. Han ska undersöka fallet med Corrine Woodrow som 1984 fälldes för mordet på en klasskamrat. Östra Englands galna häxa kallades hon i media, och lokalbefolkningen sa att de alltid tyckt det var något konstigt med henne. Nu, nästan 20 år senare, har tekniken gått framåt och tack vare kluster-dna har man identfierat spår av en person på kläderna som hittades vid mordplatsen. En person som inte finns i några register. Sean beger sig till den lilla kuststaden Ernemouth i Norwich där allt utspelade sig, och i hemlighet börjar han nysta i det förflutna. Den officiella kanalen är polischefen Dale Smollett som genast hänvisar honom till den pensionerade polischefen Len Rivett. Inofficiellt så har Sean också kontakt med chefredaktören Francesca Ryman. Ju mer Sean och Francesca nystar desto mer motarbetade blir de. Någon eller några har mycket att dölja.

Weirdo av Cathi Unsworth kom ut på svenska 2013 (och på engelska 2012). Cathi Unsworth är författare, journalist och redaktör. Hon har arbetat på flera musik-, film- och konsttidningar. Hon debuterade 2005 som författare med The Not Knowing och Weirdo är hennes fjärde roman.

Den här boken dök upp helt överraskande med posten från förlaget (Kalla Kulor). I och med att jag inte hade önskat den så hamnade den inte överst på listan. Titeln och aviseringen om ”övernaturligt” gjorde att jag kände mig lite tveksam. Så här i efterhand kan jag verkligen tycka det var synd!

Weirdo är en mycket spännande och välskriven bok. Jag fastnade väldigt snabbt i den och hade mycket svårt att lägga den i från mig. Det är ett mycket bra driv i historien som gör att jag känner ”bara ett kapitel till”. Det är dessutom ett bra språk, och det finns ingenting språkligt jag stör mig på i läsningen.

Greppet med att skriva vartannat kapitel så att det utspelar sig i dåtid (1984) och vartannat så att det utspelar sig i nutid (2003) börjar bli rätt uttjatat i spänningsromaner. Men Cathi Unsworth lyckas bra och jag gillar hoppandet i tid. Det är rätt många namn att hålla reda på och ibland får jag gå tillbaka till 80-talsstyckena för att påminna mig om huruvida personen fanns med då. Dessutom har en del bytt namn vilket i och för sig gör det spännande, men också förvirrande. En del av personerna och syftningarna mellan tidsepokerna tror jag hade kunnat strykas.

Vem som är mördaren kan man inse ganska tidigt, men ett intressant grepp är man inte vet vem som mördats. Jag har en handfull jag väljer mellan och lite innan det avslöjas så har jag listat ut det. Men det är såpass sent i boken så spänningen hålls mycket länge. Ja, faktiskt så tycker jag boken är spännande hela vägen, för även om man vet vem som är mördaren och vem som är mördad, ska Sean fortfarande lista ut var mördaren nu befinner sig.

Jag tycker Cathi Unsworth på ett bra sätt fångar stämningen i en skola på 80-talet fylld av tonåringar (jag är bara två år äldre än bokens Corrine). Det typiskt tonåriga får mig att känna obehagskänslor, även om det dras flera steg längre än det vanliga högstadieobehaget. En del personer är rent av otäcka.

Några korta funderingar:

  • Tack och lov är det övernaturliga magiinslaget inte alls som jag trodde det skulle vara. Det finns där, men historien baseras inte på det.
  • Historien liknar lite Onda flickor av Alex Marwood men den här är mycket bättre.
  • En nackdel tycker jag är att det är svårt att komma privatdetektiven Sean in på livet. Han blir inte särskilt personlig.
  • Varför har man behållit engelska rubriker på varje kapitel? (Med lite googlande nu i efterhand så förstår jag att det är låttitlar. Det gick mig spårlöst förbi…)
  • Och vad har framsidan att göra med historien? Det brittiska omslaget är betydligt bättre.

Lite nyfiken blir jag faktiskt på Cathi Unsworths andra böcker, och så undrar jag om hon planerar fler om privatdetektiven Sean?

Omdöme: Vansinnigt spännande om galenskap, tonårskänslor och att bevara hemligheter till vilken kostnad som helst.
Betyg: 4+

Några andra som bloggat om boken är Bokföring enligt Monika, hyllan, Kulturloggen, Bokomaten, Lingonhjärta och Annika Koldenius.

Boken finns att köpa på Adlibris och Bokus.

Mitt exemplar är ett recensionsexemplar från förlaget. Tack för det!