En smakebit på søndag – Dirigenten från Sankt Petersburg

ensmakebitSöndag. En minst sagt hektisk vecka är snart till ända. Puh. På dagens agenda står storhandling, skjutsa barn och så försöka få in första hemtentan i kursen jag läser. Men först ska det skottas snö. Det räcker nog och blir över för en dag.

På bloggen är det förstås En smakebit på søndag. Det är Flukten fra virkeligheten som ser till att vi kan dela med oss av smakbitar från böckerna vi läser. Veckans bidrag hittar du här.

I bokcirkeln på jobbet så har turen kommit till Dirigenten från Sankt Petersburg av Camilla Grebe och Paul Leander Engström. Året är 2003. I boken får vi möta den svenska finansmannen Tom Blixen som sen många år tillbaka arbetar i Moskva. Det ryska näringslivet plågas av korruption och våld, och när Tom får ett uppdrag för en av de största firmorna i landet så dras han in i en våldsspiral.

Smakbiten kommer från sid 40. Toms chef Rebecka har kallat in honom på sitt kontor.

De satt tysta tills de fått sitt kaffe serverat.dirigenten
_ Låser du dörren?
Han reste sig upp, gjorde som hon sa samtidigt som hon plockade upp fjärrkontrollen som låg på skrivbordet och knäppte på teven i hörnet. En populär frågesport dök upp i rutan.
– Det gäller RusOil, sa hon och rörde frånvarande med skeden i kaffet.
RusOil.
Varje rysk finansmans våta dröm. Rysslands största bolag och – vilket var viktigare – landets högst värderade bolag, med ett börsvärde på hissnande fyrtio miljarder dollar. Lett av oligarken Boris Romanov, utan tvekan den snabbast stigande stjärnan på Rysslands nytända finanshimmel. Romanov ägde själv mer än en tredjedel av bolaget, vilket med stor sannolikhet gjorde honom till den rikaste personen i världen under fyrtio.

32 kommentarer

  1. Här hjälper vädret till med att skaffa undan snön, men jag behöver å andra sidan inte skotta annars heller 🙂 Låter som en spännande bok och Camilla Grebe känns det som att jag borde läsa någon gång.

    Gilla

  2. Den här har jag ju faktiskt läst, gillar Camilla Grebe bättre i andra sammanhang men jag kommer nog att ge uppföljaren en chans när den kommer 🙂

    Gilla

  3. Høres ut som du har en travel dag foran deg og det etter en travel uke, får håpe du får tid til å slappe litt av også. Boken du leser i virker jo veldig spennende, så tusen takk for smakebit og boktips! Ha en fin søndag 🙂

    Gilla

  4. Jeg visste ikke at Camilla Grebe hadde skrevet bøker sammen med noen andre enn Åsa Träff! Den tredje boken deres, Før du døde, ligger på nattbordet mitt og jeg har lest de to første. Jeg liker disse bøkene så godt at jeg må ta en titt på Dirigenten från Sankt Petersburg og. Ønsker deg en fin søndag!

    Gilla

  5. Jag har läst en bok av Grebe/Träff, gillade den men inte kommit mig för att läsa fler. Så nu åkte Grebe upp på Författarfemman, och jag lämnade lite öppet för om det blir en Träff-bok eller den här… Den verkar spännande så kanske det blir denna. Tack för smakbiten. 🙂

    Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.