ensmakebitSöndag. En minst sagt hektisk vecka är snart till ända. Puh. På dagens agenda står storhandling, skjutsa barn och så försöka få in första hemtentan i kursen jag läser. Men först ska det skottas snö. Det räcker nog och blir över för en dag.

På bloggen är det förstås En smakebit på søndag. Det är Flukten fra virkeligheten som ser till att vi kan dela med oss av smakbitar från böckerna vi läser. Veckans bidrag hittar du här.

I bokcirkeln på jobbet så har turen kommit till Dirigenten från Sankt Petersburg av Camilla Grebe och Paul Leander Engström. Året är 2003. I boken får vi möta den svenska finansmannen Tom Blixen som sen många år tillbaka arbetar i Moskva. Det ryska näringslivet plågas av korruption och våld, och när Tom får ett uppdrag för en av de största firmorna i landet så dras han in i en våldsspiral.

Smakbiten kommer från sid 40. Toms chef Rebecka har kallat in honom på sitt kontor.

De satt tysta tills de fått sitt kaffe serverat.dirigenten
_ Låser du dörren?
Han reste sig upp, gjorde som hon sa samtidigt som hon plockade upp fjärrkontrollen som låg på skrivbordet och knäppte på teven i hörnet. En populär frågesport dök upp i rutan.
– Det gäller RusOil, sa hon och rörde frånvarande med skeden i kaffet.
RusOil.
Varje rysk finansmans våta dröm. Rysslands största bolag och – vilket var viktigare – landets högst värderade bolag, med ett börsvärde på hissnande fyrtio miljarder dollar. Lett av oligarken Boris Romanov, utan tvekan den snabbast stigande stjärnan på Rysslands nytända finanshimmel. Romanov ägde själv mer än en tredjedel av bolaget, vilket med stor sannolikhet gjorde honom till den rikaste personen i världen under fyrtio.