tematrioI veckans tematrio skriver Lyran så här: Dags för sista inlägget med fjolårstema (tror jag i alla fall). Jag läste många bra olika sorters böcker fjol, gjorde ni? Berätta om tre bra böcker du läste under 2013!

Eftersom jag publicerat både en tio-i-topp-lista och ett sammanfattande inlägg om 2013 så tänkte jag välja tre böcker som inte ingick i de listorna, men som definitivt var bra. ”Temat i temat” blir manliga författare. Och jo, jag läser faktiskt mer av kvinnliga författare…

1. Då ringer jag mina bröder av Jonas Hassen Khemiri. Måste varit årets tunnaste bok men den gjorde väldigt stort intryck. Suggestiv och fascinerande. Sen var vi och såg teateruppsättningen och det förstärkte bara intrycket.

2. The Good Father av Noah Hawley. En bok som handlar om en man vars son skjuter den blivande presidenten. Mycket tankvärt om föräldrars roll och ansvar för sina barn. Hur långt kan en förälder vara ansvarig för sitt barns handlingar?

3. Vanmakt av Thomas Erikson. Jag gillar Thomas Eriksons böcker (tre hittills) och tycker det är underligt att han inte syns tydligare i floden av svensk spänningslitteratur. Inte minst är det intressant med en beteendevetare som huvudperson.