ensmakebitVardagen närmar sig med stormsteg. Eftersom jag blev sjuk precis innan jul, och låg sjuk i fjorton dagar, så har jag faktiskt inte varit på jobbet sen den 12 december. Och på tisdag är det dags igen. Huh. Vi har i alla fall haft ett väääldigt lugnt jullov! Med mycket tid för att läsa. Och blogga.

Här på bloggen så börjar det så sakta också bli som vanligt. Idag är det dags för årets första En smakebit på søndag som Flukten fra virkeligheten håller i.

I min Makeutmaning har turen kommit till Det lockande stålet av Joe Abercrombie. På engelska heter den The Blade Itself. Det är den första delen i en fantasytrilogi som utspelar sig i en fantasyvärld. På svenska har man valt att dela upp den första delen i två böcker. Det är tydligen inte helt ovanligt i fantasygenren, men jag förstår faktiskt inte varför! Nåja, mer om den första boken kan ni läsa här.

Boken är uppbyggd med kapitel med olika huvudpersoner. En av personerna heter Glokta och han är en riktigt obehaglig typ som arbetar inom inkvisitionen. Smakbiten kommer från det första kapitlet där vi får möta honom, sid 17 i Bok 1. Något har hänt honom tidigare som gör att han har svårt att gå.

Om Glokta hade fått chansen att tortera vilken människa som helst, vem han ville, så detlockandestålethade han troligtvis valt trappans uppfinnare. När han var ung och aktad, innan han drabbats av olyckor, hade han knappt ägnat trappor en tanke. Han hade rusat ner för dem, två steg åt gången, och bekymmerslöst skyndat vidare. Men inte nu längre. De finns överallt. Kan kan faktiskt inte komma till nästa våning utan dem. Och ner är värre än upp, något som folk inte begriper. När man går upp faller man ofta inte så långt.