Rättsantropologen Temperance Brennan ska undersöka några ben som man tror bonesofthelostsmugglats in i landet. Frågan är om benen är från människor eller inte. Samtidigt så undersöker hennes chef dödsorsaken för en tonårig flicka som har blivit påkörd. Man vet inte vem hon är och Tempe blir så upprörd över att det tycks att flickan blivit påkörd med flit att hon övertygar detektiven Erskine ”Skinny” Slidell att få vara med i utredningen, torts att de går varandra på nerverna. I en liten handväska som tillhört flickan har de hittat ett kort som tillhörde en man som dog i en brand flera månader tidigare, en utredning som Tempe själv var del av. Mitt i alltihopa övertygar Tempes snart-ex-man Pete henne att hjälpa till i ett fall som innebär att hon måste åka till Afghanistan. Är det Tempes fantasi som binder ihop de olika fallen, eller finns det länkar mellan dem? Någon känner sig hotad av Tempes och Skinnys efterforskningar.

Bones of the lost av Kathy Reichs kom ut hösten 2013. Det är den sextonde delen i serien om Temperance Brennan. Kathy Reichs är antropolog och hennes böcker bygger på fall hon stött på samt sina personliga erfarenheter. Hon är också manusförfattare till TV-serien Bones.

Jul innebär också att jag önskar mig årets senaste Temperance Brennanbok. Så även i år, och även i år så fanns den bland julklapparna från min mor.

Det finns mycket i den här boken som jag skulle kunna irritera mig på. Temperance Brennan har en förmåga att lägga sig i saker hon inte borde få lägga sig i. Hur kan hennes chef låta henne göra allt utom att undersöka de ben hon fått i uppgift att undersöka? Hur kan polisen låta henne lägga sig i en undersökning? Jag skulle också kunna irritera mig över att trådar som ursprungligen inte har något med varandra att göra på ett magiskt sätt knyts ihop. Av att Tempe dras in i dem.

Men ändå. Jag gillar det här. Jag gillar det korthuggna språket (underligt nog). Jag gillar Tempes ironi och envishet. Jag gillar det för att det utspelar sig i södra USA. Jag gillar det för jag får vad jag förväntar mig att jag ska få, både språkligt och miljömässigt.

Boken kryddas av lite väl många förkortningar, i synnerhet militära sådana, men som tur var förklaras de flesta. När Tempe åker till Afghanistan blir jag först lite skeptisk. Jag brukar bara gilla de här böckerna när hon är i Charlotte, eller i Quebec, förmodligen för att det har att göra med igenkänningsfaktorn. Men jag får en känsla för miljön, det är som om sanden, värmen och förväntningarna på soldaterna blir mycket tydliga. Sen är det en ganska liten del av boken. Just den delen om de amerikanska soldaterna i krig tror jag dock att man måste vara amerikan för att riktigt relatera till.

Själva mysteriet och dess upplösning blir ett ”nja”. Lite för många sammanträffanden, lite för mycket fokus på Tempe. Och hennes privatliv? Rörigare än någonsin. Bestäm dig någon gång!

Jag tror att om man brukar gilla böckerna om Tempe Brennan så gillar man den här. Men annars inte alls.

Omdöme: Korthugget och mycket amerikanskt om att utnyttja människor.
Betyg: 4-

Boken finns att köpa på Adlibris och Bokus.

Mitt exemplar var en julklapp av min mamma (inköpt på English Bookshop).