Kate och Zoe har tränat cykling tillsammans sen de var 19 år. De är vänner men de är också guldrivaler som kämpar om medaljer på nationell och internationell nivå. Kates man Jack är också tävlingscyklist på elitnivå och tar även han medaljer. Nu är det snart dags för OS i London och både Kate och Zoe är ute efter medalj. Men så visar det sig att reglerna har ändrats. Då ändras även balansen dem emellan, de har olika mycket att förlora och olika mycket att vinna. Samtidigt försöker Kate och Jack balansera ett vardagsliv där deras dotter Sophie kämpar mot leukemi. Vad är framgång värt och vilka val tvingas de göra?

Guld av Chris Cleave kom ut på svenska 2013. På engelska heter den Gold och kom ut 2012. Chris Cleave är mest känd i Sverige för sin bok Little Bee. Han är en brittisk författare som debuterade med romanen Incendiary.

Tidigare i år så läste jag Little Bee av Chris Cleave. Jag tyckte om den, men var långt ifrån så tagen som många andra i bloggosfären. Tvärtom var jag nästan lite besviken efter höga förväntningar. Trots att det var en bra bok. Så mina förväntningar var inte enorma på den här boken, och om jag jämför med vad andra skrivit om boken så tror jag det var till fördel. För jag tyckte verkligen verkligen om Guld.

Är jag intresserad av velodromcykling? Inte det minsta. Behövs det för att tycka om boken. Inte det minsta tycker jag. För mig är cyklingen bara exemplet som används för att få fram den extrema tävlingsinstinkt som färgar triangeldramat Zoe-Kate-Jack. Det kunde varit vilken sport som helst. Nu lyckas Chris Cleave t.o.m. få mig att tycka sporten verkar intressant, trots att jag brukar zappa förbi den på TV.

Jag är tämligen nyutbildad i Star Wars-världen, och möjligen är det till fördel för mig. Med två barn som under en period var helt besatta av Star Wars har jag sett alla sex filmerna flera gånger, varit på utställning, byggt lego osv. Det gör det enklare att förstå precis vad det är Sophie flyr in i. Men egentligen så skulle det kunna vara vilken fantasivärld som helst.  Många har som barn drömt oss in i en fantasivärld. Sophie gör det bara mer än vissa andra, hon behöver det mer.

Berättelsen hoppar i tid och berättarröst, men jag har inga problem med att hålla reda på hoppen, och i och med det tycker jag det stärker berättelsen. Zoes barndom och deras gemensamma historia växer fram på ett naturligt sätt. Jag tycker också om personerna, de blir levande, kanske allra mest tränaren Tom och så förstås Sophie.

Jag brukar säga att jag inte orkar läsa böcker om cancer. Inte om sjuka barn heller. När en av de centrala figurerna är en flicka med leukemi, då gör det ont, och blir nästan för mycket för att läsa. Men ändå. Sophie och framförallt Kates och Jacks sätt att hantera hennes sjukdom, deras försök till vardag som balanseras mot ett dåligt samvete är så bra beskrivna, med en sådan värme, att det inte blir övermäktigt den här gången.

Omdöme: Varmt och intensivt om vänskap, kärlek, föräldraskap och uppoffringar.
Betyg: 4+

Några andra som bloggat om boken är och dagarna går, Litteraturkvalster och småtankar, Västmanländskans bokblogg och Nobelprisprojektet.

Boken finns att köpa på Adlibris och Bokus.

Mitt exemplar är ett recensionsexemplar från förlaget. Tack för det!