Vanmakt av Thomas Erikson

Lilla Andy Smythe försvinner spårlöst när han och hans barnflicka Liga är ute på vanmaktpromenad. Men lika plötsligt som han försvann, lika plötsligt dyker han upp i sin barnvagn på sin pappas jobb. Några dagar senare försvinner han igen och då även hans barnflicka Liga. Sen försvinner tonårsdottern Kelly. Mamman Helen är borta i alkoholdimmorna och blir mer och mer panikslagen. Pappan William Smythe, som är diplomat på den brittiska ambassaden är den enda som utåt tycks behålla lugnet. Granne med familjen bor beteendevetaren Alex King, och genom honom tar de försiktigt kontakt med poliserna Nina Mander och Gabriel Hellmark, som försöker förstå vad som hänt. Hellmark måste förhålla sig till säkerhetspolisen som dras in men inte vill säga något, och Alex och Ninas förhållande är frostigt. Allt medan någon har utarbetat en djävulsk plan för familjen Smythe.

Vanmakt av Thomas Erikson kom ut i oktober 2013. Det är hans tredje bok om beteendevetaren Alex King, den första, Bländverk. kom ut 2011. Thomas Erikson är en svensk författare men även konsult specialiserad på beteenden, coach och föredragshållare.

Jag har läst såväl Bländverk som den andra delen om Alex King, Illdåd, och gillade båda väldigt mycket. Därför såg jag mycket fram mot den tredje delen, Vanmakt. Så mycket så när den väl kom som recensionsexemplar så blev den liggande ett tag. Jag var rädd att bli besviken.

Men nej, besviken blir jag inte. Det här är fartfylld action, men också en bok om människors beteenden och hur man kan uppfattas av andra människor. Jag gillar Thomas Eriksons språk, det är rappt och kort utan att bli för kortfattat. Det passar thrillergenren.

Det är fart och fläkt, och jag förstår faktiskt inte riktigt hur det hela hänger ihop förrän mot slutet. Eller snarare, jag anar väl tidigare vem man ska anse vara hjärnan bakom det hela, men när jag slår igen boken så är det fortfarande en del jag tycker lämnas öppet för tolkning. Å ena sidan ökar det spänningen, å andra sidan så skapar det viss frustration. Men vägen dit är så spännande att det blir en bladvändare. En lättläst sådan dessutom.

Det finns en sak jag inte gillar och det är utvecklingen av förhållandet mellan Alex och Nina. För att vara beteendevetare och expert på folks beteenden så är Alex mer än lovligt naiv. Vad hände med att fråga folk vad som hänt istället för att lägga in en massa tolkningar? Jag skulle också föredragit om boken inte tagit vid exakt där Illdåd slutade. Däremot gillar jag att Gabriel Hellmark får ta plats och utvecklas.

Boken är inte lika starkt berörande som Illdåd, och jag är ju inte lika överraskad som jag var när jag läste Bländverk, men Vanmakt är ändå en bra svensk thriller. Minst fyra böcker ska det bli i serien. Ja tack!

Omdöme: Fartfylld svensk spänning om maktfullkomlighet och människors beteenden
Betyg: 4+

Några andra som bloggat om boken är Fru E:s böcker, BokälskarenBokhyllan och Cum libris non solus.

Boken finns att köpa på Adlibris och Bokus.

Mitt exemplar är ett recensionsexemplar. Tack för det.

5 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.