Den 13 februari 2013 hade Beautiful Creatures premiär på bio i Sverige och den 19 juni 2013 släpptes den på DVD. Vi såg den lördagen den 30 november 2013 på DVD.

Så här beskrivs filmen: beautiful_creatures_film

Ethan Wate drömmer mardrömmar om en flicka som han aldrig har träffat. När Lena Duchannes flyttar till hans lilla stad Gatlin, dras Ethan oförklarligt till henne. Han beslutar sig för att ta reda på varför det finns ett band dem emellan, även om det innebär att avslöja en hemlighet som kan förändra allt.

Dottern fick boken Beautiful Creatures av Kami Garcia och Margaret Stohl att läsa av Monica på Bokia. Här kan ni läsa vad hon tyckte. Sen läste maken den, och vi köpte filmen. Eftersom jag ville läsa den innan vi skulle se filmen så läste jag den i november.

Samma dag som jag läste ut den på förmiddagen så såg vi den på kvällen. Note to self. Dumt att göra så! Det är väldigt mycket som kan gå fel då…

Jag läste boken på svenska, och redan i den första scenen när Ethan öppnar munnen och bräker fram något på sydstatsmål så hoppar jag högt. Alltså, jag inser att det är helt rätt, den utspelar sig i Södern i USA. Men för mig blev det bara så fel, och det höll i sig i hela filmen.

Att se filmen samma dag som man läst ut boken innebär ju också att man kommer ihåg och kan identifiera en massa saker som skiljer sig från boken. Nedan kommenterar jag några av de sakerna (i vit text). När jag läste boken så kändes det som att författarna försökt trycka in så mycket magi som möjligt, så spektakulärt som möjligt. Det lämpar sig mer för film, och det blir många fartfyllda magiscener (trots att de inte har med alla) och snygga effekter. Vad gäller skådespeleriet så kan jag bara säga: Emma Thompson – hon är ju så bra!

Vill ni få en massa spoilers kring vad som skiljer filmen och boken ska ni klicka här.

Mina kommentarer med spoilers:

  • Allvarligt? Slutet? Varför tappade han minnet? Vad skulle det tillföra?
  • Varför tog de bort karaktären Marian, bibliotekarien? Det förändrade också karaktären Amma på ett underligt sätt
  • Vinterbalen och pappan gjorde båda stort intryck i boken, trist att de försvann!
  • Jag tyckte de hade smetat ut Lena, hon var inte lika stark som i boken, eller såg ut som i boken.
  • Inte heller personkemin mellan Ethan och Lena var lika stark, jag tror att det berodde på att de tagit bort en del av tecknen på den där väldigt speciella ”elektriska” känslan.
  • Vissa saker var snygga i filmen som snöfallet, när bordet snurrade och hur huset ändrade sig, där hade de utnyttjat filmens möjligheter.

Recensioner finns på MoviezineSvD och GP.

Läs även vad bokbloggarna Schitzo-Cookie och Romeo and Juliet tyckte.