Charlie Flint är hemma och väntar på att få reda på om hon ska kunna fortsätta arbeta trickofthedarksom klinisk psykiater när hon får ta emot tidningsurklipp om ett mord i Oxford. En brudgum har slagits till döds samtidigt som bröllopsmottagningen pågick i närheten. Eftersom det hela hände på det college där Charlie själv läste väcks hennes nyfikenhet. Ganska snart listar hon ut vem som skickat henne paketet, nämligen någon som hon en gång kände, någon som inte tror rätt personer fällts för mordet. Charlie åker iväg till Oxford för att träffa brudgummen Philips änka Magda. Det visar sig att Magda nu har ett förhållande med en kvinna, Jay, som Charlie också känner till sen sin ungdomstid i Oxford. Ju mer hon gräver i vad som hänt och vem som mördat Philip, desto mer är det någon som känner sig hotad. Samtidigt så genomgår Charlie en mindre kris då hon attraheras av en kvinna hon träffat, Lisa, och hon funderar på att bryta upp från sitt äktenskap med Maria.

Trick of the Dark av Val McDermid kom ut 2010. Den finns översatt till svenska som Mörkrets gärning (2011). Val McDermid är en brittisk deckarförfattare som skrivit över 20 böcker som sålt över 30 miljoner exemplar. Hon är mest känd för sin serie om Tony Hill och Carol Jordan, som också filmatiserats. Trick of the Dark är en fristående deckare.

Under en period för många år sedan så tillhörde Val McDermid de författare som både jag och maken läste mycket av, och gärna köpte nyutkomna böcker av. Någonstans så ”tappade jag bort” henne, förmodligen för att hon kommit ut med rätt många böcker. Därför inkluderade jag henne i Författarfemman, utmaningen där man återstiftar bekantskapen med författare.

Trick of the Dark är en fristående bok av en författare som skrivit en framgångsrik serie. Tyvärr så övertygar inte Val McDermid mig om att det är ett framgångsrecept. För det här är en inte första gången jag blir besviken när en bra författare inte riktigt klarar av att skriva en ”standalone”.

Det som jag tycker om med boken är Val McDermids språk. Det är bra, välformulerat och passar i deckargenren. Min svaghet för det brittiska, i miljöer (college!), karaktärer och stämningar får sitt lystmäte många gånger om. Så ur de aspekterna är jag alls inte besviken.

Men historien då. Tja, den är faktiskt inte så väldigt spännande. Eller ja, det är klart att man undrar vad som hänt personerna i Jays närhet, och sättet den historien sakta kommer fram är intressant. Men mot slutet så blir det helt enkelt för många sammanträffande. Och så det här med att det är en amatör som listar ut något som polisen inte ens misstänkt, jag har svårt för det. Egentligen så är det hela rätt ointressant och småtråkigt.

Boken är ovanlig i genren då samtliga huvudpersoner är kvinnor. Ännu mer ovanligt är att de allihopa är lesbiska. Att det är så ovanligt är förstås en tankeställare men jag funderar då och då på vad Val McDermid vill ha sagt med detta. För jag kan inte släppa den tanken, att det finns ett budskap någonstans, ett skäl till att hon valt detta. Jag funderar då och då på om historien skulle kunnat utvecklas på samma sätt om paren varit heterosexuella. Något direkt svar har jag inte, men har en gnagande känsla av att jag missar en poäng. Som jag nu känner det så blir det mest schabloner.

Nästa gång jag läser något av Val McDermid så ska det vara om Tony Hill och Carol Jordan!

Omdöme: Småtråkig brittisk deckare om besatthet, galenskap och passion.
Betyg: 3

Några andra som bloggat om boken är Annikas litteratur- och kulturblogg, Deckarhuset, Hellre barfota än boklös och Mysterierna.

Boken finns att köpa på Adlibris och Bokus.

Mitt exemplar lånade jag av maken.