När Etan, 16 år, kommer tillbaka till skolan efter sommarlovet så tror han att det ska blibeautifulcreatures ännu en tråkig termin. Den senaste tiden har han haft de mest underliga drömmar och vaknat rädd, svettig och smutsig. När han kommer till skolan så visar det sig att det har kommit en ny tjej till klassen. Hon heter Lena och är gamle Ravenwoods systerdotter. Hon är definitivt annorlunda än de andra tjejerna, och eftersom hon är släkt med Ravenwood så måste hon också vara galen. Men Ethan dras obönhörligt till Lena, och hon dras till honom. Trots att hon vet att när hon fyller 16 år så kommer något hemskt att hända, och hon har inte långt kvar tills det händer. Men Ethan är villig att göra vad som helst för att inte förlora Lena.

Beautiful Creatures: Mörka drömmar, livsfarlig kärlek av Kami Garcia och Margaret Stol kom ut 2013 på svenska. På engelska heter den Beautiful Creatures (2009). Kami Garcia och Margaret Stohl är amerikanska författare och detta är deras debutbok. Bägge bor i Kalifornien. Kami Stohl är lärare och lässpecialist, medan Margaret Stohl har skrivit och designat tevespel. Beautiful Creatures har också filmatiserats.

Den här boken har både dottern och maken läst, och eftersom jag ville läsa den innan vi såg filmen så hoppade den upp på läslistan.

Det här är en bok om för några år sedan definitivt låg utanför min bekvämlighetszon. Det är fantasy. Det är magi. Det är besvärjare. Det är vodoo. Lägg därtill att det är en ungdomsbok. Nu har jag de senaste åren faktiskt utökat min repertoar och läst en del böcker inom fantasy för ungdomar. Tyvärr måste jag säga att den här boken inte hamnar bland mina toppupplevelser i genren. Men mitt omdöme ska läsas med den brasklappen att jag inte är den primära målgruppen.

Det finns vissa saker jag gillar med boken. Den är otroligt lättläst. Drygt 500 sidor men jag läste den snabbt, och tröttnade inte heller på vägen. Ibland var den lite trög i historien men språket är enkelt vilket gör den lättläst ändå, man kan skumma. Sen gillar jag Lena. Hon är en stark tjej, en tjej med egen vilja, en tjej som tvingas ta ställning mot de hon borde få stöd av (mer än så kan jag inte säga utan att avslöja något).

Men mitt problem är att det är på tok för mycket action. Alltså, det är som om författarna har velat klämma in så mycket spektakulär magi som möjligt på dessa sidor. Det staplas scener ovanpå varandra, som det redan innan bestämts att det ska passa att filmas. Och detta trots att själva historien är lite trög, den rör sig inte framåt bara för att det hela tiden utförs spektakulär magi. En sak jag inte heller gillar är att författarna ibland faller i fällan att göra språket för enkelt, för mycket vad man ”tror” måste vara i en ungdomsbok.

Jag vill väldigt gärna tycka om Ethan och gilla Ethan och Lenas förhållande. Men jag får hela tiden påminna mig själv om att Ethan är en 16-årig kille. Alltså, nu är jag inte det och har aldrig varit 😉 men berättarrösten är för mig en tjejs. Jag kan inte sätta fingret på varför. Och det gör att jag inte riktigt kan köpa karaktären Ethan. Kärleken mellan dem är stark, magiskt stark om man får säga så, men i och med det blir den också lätt overklig. Det är f.ö. som om ingen av karaktärerna riktigt får ”djup”, det hela handlar inte om hur de är som personer om deras roll i hur historien ska drivas framåt.

Dock måste jag erkänna att min syn på boken också kan ha färgats av filmen. För vi såg den på kvällen samma dag som jag läst ut boken. Det måste jag komma ihåg att aldrig mer göra! Se filmen så snart efter alltså. Mer om filmen kommer i ett separat inlägg. Mina bilder av karaktärerna har helt enkelt i efterhand färgats av hur de såg ut och agerade i filmen.

I kategorin ungdomsböcker som ska innehålla en stor mängd magi så håller den här boken måttet. Men för mig räcker det inte för att jag ska läsa nästa del.

Omdöme: Småseg ungdomsfantasy proppfylld med magiska händelser och tonårskärlek.
Betyg: 3 (ungdom)

Dotterns recension hittar ni här. Hon tillhör definitivt målgruppen 🙂

Några andra som bloggat om boken är Romeo and Juliet, hyllanmed näsan i en bok, Carolina läser, Schitzo-Cookies bokblogg, Fridas bokhylla, Stuff I readThe curious case of books, Bokpotaten och Min bok och jag.

Boken finns att köpa på Adlbris och Bokus.

Mitt exemplar lånade jag av dottern.