Jag gillar utmaningar men så här mot slutet av året så känns det att det är skillnad på utmaningar och utmaningar. De flesta motiverar mig, men några stressar mig. För andra året i rad har jag hakat på Pocketlovers Tre på tre och den tillhör de som motiverar. På tre månader ska man läsa tre böcker inom ett tema som man själv väljer.

Jag läste en bok i månaden, september-november, och mitt tema i år var Frankrike. Förra året valde jag Asien och den här typen av tema tror jag passar mig, det blir variation på böckerna. Det fanns gemensamma saker mellan böckerna, som jag uppfattade som ”typiskt franskt” och som jag inte är säker på är min grej.

Mina tre böcker i utmaningen och vad jag tyckte om dem sammanfattar jag nedan.

September: Vi ses på Place de la Sorbonne av Justine Lévy. Det var en mycket tunn bok som jag tyckte var finstämd och rätt sorglig. Den är helt uppbyggd som en monolog om en vuxen dotters förhållande till sin mamma, och är tydligen i viss mån självbiografisk. Min recension hittar ni här.
Omdöme: Finstämt franskt om ett komplicerat mor-dotterförhållande.
Betyg: 4

Oktober: En dag till skänks av Anna Gavalda. En ännu tunnare bok, som handlar om en dag som fyra vuxna syskon tillbringar tillsammans. Den var lätt i tonen, men jag irriterade mig över en del saker, och förstod inte poängen. Min recension hittar ni här.
Omdöme: Fransk korthistoria utan större poänger om relationerna mellan fyra syskon
Betyg: 3

November: Drömbokhandeln av Laurence Cossé. En tjockare bok men lättläst. Jag gillade det annorlunda berättarupplägget, och de funderingar den väckte kring ”god litteratur”. Men mot slutet så tappade den i tempo och mystiken rann ut i sanden. Min recension hittar ni här.
Omdöme: Franskt om god litteratur, avundsjuka och vänskap.
Betyg: 4-